info@autonovosti.com
Novosti

U Srbiji skuplje putarine od 1. jula

491pregleda

Sa prvim danom jula u Srbiji na snagu stupa i novi cjenovnik putarina – Vlada je donijela konačnu odluku da, na predlog “Puteva Srbije”, putarine poskupe za 12 odsto. V.d. direktora tog Javnog preduzeća, Zoran Drobnjak kaže da će te dodatne dvije milijarde dinara uložiti u održavanje puteva.

Drugi put za dvije godine, putarina u Srbiji poskupljuje. Prvi čovjek “Puteva Srbije” je predložio, a Vlada predlog prihvatila – cijena korišćenja puteva biće veća za 12 odsto. Zoran Drobnjak kaže: “Veće cene su neophodne, da bi se putevi bolje održavali”.

“Uradićemo dionice koje su loše, mi imamo plan, ne samo za dvije milijarde, već za 20 milijardi. Ako ocijenimo naše puteve na skali od jedan do deset za srpske puteve bih dao ocjenu 6,5 ili sedam, ali smo sa tom ocjenom prošli ispit”, rekao je Drobnjak.

Kada poslanici Skupštine Srbije daju zeleno svjetlo – što vlast očekuje da se dogodi do prvog dana jula, novi cjenovnik ide na naplatne rampe i vozače će od tog momenta putarina od Beograda do Novog Sada koštati umjesto dosadašnjih 210 – 235 dinara.

Za dionicu od srpske prestonice do Subotice platiće umjesto 560 – 627 dinara, a od Beograda do Niša – oko 900 umjesto dosadašnjih 800. Poskupljenja putarina slijede i za dionice Beograd – Preševo i to za oko 100 dinara, a za korišćenje autoputa do Dimitrovgrada biće potrebno oko 120 dinara više, jer će putarina sa 990 poskupjeti na oko 1.100 dinara.

Takva vest građane nije obradovala.

A šta kaže struka?

“Hrvatska ima skoro 1.300 km autoputeva, a Srbija 700 km, Srbija ima sedam miliona stanovnika, a Hrvatska 3,8, dakle, neka disproporcija postoji, kasnimo jer je skupa gradnja. Ako su u ova povećanja u funkciji toga da razvijemo putnu mrežu – onda podržavam”, rekao je profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić.

Vlast, ipak, poručuje da Srbija u odnosu na evropske zemlje koje koriste isti sistem naplate putarina, ima najniže cijene. Imaju i očekivanja: da se u budžet slije dodatni novac, a građane uvjeravaju da će taj novac uložiti u održavanje, ali i razvoj putne mreže.

 

N1

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW