info@autonovosti.com
AutomobiliNovosti

VJETAR U LEĐA ZA SAAB-a

894pregleda

National Electric Vehicle Sweden (NEVS) je vlasnik brenda Saab. Otkupili su sva prava za proizvodnju vozila još prije nekoliko godina, ali do danas nisu najavljivali nikakve radikalne korake. No, posljednje vijesti koje stižu iz Kine i iz Švedske nagovještavaju veliko bušenje kompanije. NEVS je potpisao ugovor vrijedan 12 milijardi dolara sa kineskom kompanijom Panda New Energy. Prema ovom ugovoru, Saab treba do 2020. godine dostaviti čak 150.000 automobila ovoj kompaniji i njenim saradnicima. Inače, radi se o kompaniji koja se bavi iznajmljivanjem automobila i pružanjem šoferskih usluga širom Kine.

U jednoj od izjava, podpretsjednik NEVS-a Stefan Tilk rekao je: “Ovo je strateška kolaboracija za NEVS. Ne radi se samo o velikom broju naručenih vozila, nego o bitnom koraku ka implementaciji naše vizije i biznis plana. Gledajući dugoročno, našim klijentima želimo pružiti najbolju uslugu.”
Panda New Energy naručila je 150.000 električnih Saabova 9-3. Već smo ranije vidjeli da se radi o automobilima baziranim na starom Saabu, ali unaprijeđenim kroz procese nadogradnje vješanja, osnovne arhitekture i šasije. Takođe, automobil je potrpuno prilagođen korištenju električnog motora i baterija.

proauto.ba

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW