info@autonovosti.com
Aktuelnosti

Volkswagen će dijeliti platformu s Fordom i sklopiti partnerstvo s Waymom?

531pregleda

Volkswagen i Ford su u junu potpisali memorandum o razumijevanju, dokument koji bi mogao da ih dovede veoma blizu zvaničnom spajanju u najvećeg proizvođača automobila na svijetu.

Prije nego što se ovaj scenario odigra, dvije kompanije bi mogle da sarađuju na nizu projekata. Budući da Ford kaska u razvoju i implementaciji električnih pogona, upravo bi ova sfera industrije mogla da bude inicijalno plodno tlo za razvoj saradnje.

Volkswagenov finansijski direktor Frank Winter je novinarima rekao da postoji mogućnost dijeljenja njihove novorazvijene MEB platforme za električna vozila s Fordom, ali budući da su trenutno fokusirani na konverziju pogona u Zwickau u fabriku električnih automobila, kao i lansiranje game električnih vozila kroz brendove VW, Audi, Škoda i Seat.

Njemci planiraju da do 2022 u prodaju puste čak 27 različitih električnih automobila, a platforma MEB bi trebalo da bude osnova za čak 10 miliona ovih vozila koji će se proizvoditi u Evropi, Kini i SAD-u.

U Volkswagenu takođe priznaju da rade na sklapanju partnerstva za razvoj autonomnih tehnologija. Winter kaže da se razgovori vode s više kompanije, između ostalog i Googleovim Waymom, ali da konačna odluka još nije donijeta.

 

tportal.hr


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW