info@autonovosti.com
Golf 4
KorisnoPolovni Automobili

Vw Golf 4 1997. – 2004.

19.3Kpregleda

VW Golf 4 1997. – 2004.

VW Golf 4 je morao da ispravi sve greške svog prethodnika i da podsjeti na golfa 2. Mjesta na prednjoj klupi ima dovoljno, dok na zadnjoj viši putnici mogu imati problema sa prostorom za noge i glavu. Izgled kontrolne table je pravi njemački, sve je na svom mjestu i svaki prekidač je, nekako, tu pri ruci. Njemački kvalitet je dokazan širom sviieta, a Golf na svim meridijanima važi za dobar automobil. Uvek je za korak ispred konkurencije, uprkos višoj cijeni i siromašnijoj opremi, originalnog, ali ne pretjerano upadljivog dizajna. Svima je privlačan: starijim, mlađim, sportski nastrojenim vozačima, ali i uvjek za volanom nesigurnim ženama.

Golf 4

Prtljažnik Golf 4 od 345 litara je nešto manji od onoga što nudi konkurencija, dok su tu s druge strane solidna sjedišta, koja su tvrda, ali i dovoljno ugodna na dužim putovanjima. Dovoljno je lak za upravljanje i manevrisanje po tijesnim ulicama, dok je sa druge strane na auto putu upravljač dovoljno direktan, mada ne i sportski.

Golf 4

Karoserija Vw Golf 4 je 100% pocinkovana.

Golf 4

Volkswagen Golf je jedan od legendarnih automobila. Posebno popularan na tržištu polovnih automobila. Nastavlja tradiciju pouzdanog saputnika koji vas neće iznevjeriti. Ipak, treba biti oprezan prije kupovine.

Golf 4

Volkswagen Golf 4 je jedan od pouzdanih automobila. Nastavlja nasleđe prethodnih generacija. Međutim, potrebno je obratiti pažnju na neke greške koje su se dogodile prije svega u prvim godinama proizvodnje do 2000.

MOTOR

Golf 4

Paleta benzionskih motora Golf 4 počinje od 1.4L pa preko 1.6, 1.8, 1.8T, 2.0, 2.3 V5, 2.8V6 do 3.2 V6. Vw Golf 4 sa osnovnim 1.4 litarskim agregatom sa 75 KS i 16 ventila, ne pristaje karoseriji teškoj 1160 kg. Bolji izbor svakako predstavlja jači, 1.6 litarski agregat od 100 KS. Doduše, on u prosjeku troši i preko 8,5 litara goriva, ali zato pređe više kilometara prije generalne od najslabijeg agregata. Ako želite nešto jače, savjetujemo 1.8T sa 180 KS, pa čak i isti samo bez turbine koja dodaje 30 konja. Prosječna potrošnja ovih modela je oko 6 litara bezolovnog benzina, ali samo ako ste jako nježni prema papučici gasa. V5 i V6 benzinci zahtijevaju dublji džep obzirom da im je potrošnja, prema fabričkim podacima, 8 do 10 litara mada se ovo u realnim uslovima lako i duplira. Za one kojima je brzina najvažnija, najbolji izbor predstavlja rasni V6 od 2.8 litara i 240 KS.

Kod dizela, dvije varijante. 1.9 litara sa i bez turbine (TDI i SDI). Bez pomoći turbo punjača, 1.9 dizel razvija 67 KS, a sa turbinom ima više različitih modela – 90, 100, 110, 130 pa čak i 150 KS. Potrošnja je, prema fabrici, između 4 i 5 litara euro dizela, pa u realnosti, a posebno u gradskoj vožnji, očekujte koji litar više.

Najpopularniji 1.9 TDI agregat radne zapremine od 1.896 ccm nudio se u nekoliko verzija snage od 90 do 150 KS. Motor sa direktnim ubrizgavanjem goriva u cilindre po VW-ovom sistemu pumpa-brizgaljka je i danas jedan od boljih. Iako moderniji komon-rejl motori (HDI, JTD, dCi, D-4D) ravnomjernije i mirnije rade, VW-ovi TDI motori ostvaruju čak bolje performanse uz istu potrošnju. Vibracije i buka su prisutni u nešto većoj mjeri nego kod gore pomenutih motora. Međutim, impresivni obrtni moment od čak 320 Nm pri samo 1.900 o/min (verzija od 150 KS) nudi ubedljiva ubrzanja (do stotke za 8,6 sekundi), te fenomenalna međuubrzanja sa kojima iza sebe kao od šale ostavlja i jače benzince. Uprkos velikoj snazi, potrošnja je mala i u proseku iznosi 5,4 l euro dizela (fabrika), dok je u realnim uslovima vožnje manja od 7,0 litara. Kod nas je najpopularnija TDI verzija sa 110 KS sa maksimalni obrtnim momentom od 235 Nm pri niskih 1900 o/min. Odlične performanse uz prijatno nisku potrošnju od 5,1 litara (fabrika) ga stavljaju na listu želja svakog prosečnog vozača.

Golf 4 – Paleta motora

golf 4

Motori kod Vw Golf 4 su veoma kvalitetni, izdržljivi i dugotrajni. Jedino treba voditi računa o redovnoj zamjeni ulja i pratećih djelova po servisnom uputstvu. Kod dizela najbolje je zupčasti kaiš mijenjati na 60000 km, bez obzira na servisno uputstvo koje preporučuje zamjenu na 80000 km.

Najzastupljenije su verzije Golf 4 su sa troje i petoro vrata. Karavan nosi oznaku varijant, dok je kod nas kabriolet verzija prava egzotika. Uz jače agregate, mogao se dobiti i pogon na svim točkovima 4motion, čime je ponuda bila zaokružena. Inače, cijena održavanja VW Golf 4 je u prosjeku klase. Ponuda rezervnih djelova je odlična, pogotovo onih turskog porijekla.

KVAROVI

Golf 4

Kod Vw Golf 4 pazite na kvačilo, cjelokupnu elektroniku, a dobro provjerite i vješanje.

Svaki polovnjak ima slabih tačaka. Kod Golf 4, pogotovo kod TDI verzija, česti su problemi sa setom spojnice, a pored toga ni amortizeri nisu pretjerano dugotrajni. Statistike kažu da ima često problema sa elektronikom, a zabrinjava i suviše veliki broj primera sa gubitkom rashladne tečnosti zbog poroznih crijeva. Glavni kočioni cilindar se pokazao kao još jedna slaba tačka, a nerviraju i česti kvarovi elektromotora za podizanje stakla.

Pošto je VW Golf 4 konstruisan za neke druge puteve, često stradaju selen blokovi. Redovnim pregledom trapa se zaključuje da ovaj automobil itekako osjeća posledice naših dobrih puteva. Kada je riječ o TDI motorima, među prvima na listi kvarova je osjetljivi protokomjer. Može lako da strada i pumpa visokog pritiska. EGR poznata mana TDI motora, zaprlja se od uljnih isparenja i u lakšem slučaju može pomoći čišćenje, a u težim slučajevima potrebna zamjena.

Benzinski motori zbog nečistoća koje se nakupe na leptiru gasa mogu imati probleme. 1.6 benzinski ima probleme sa ubrizgavanjem.

Centralna brava i električni podizači prozora su problem cele VW grupacije pa ne čudi da i ovde ponekad znaju da zakažu. ECU jedinica (ono što mi zovemo kompjuter) zna ponekad da otkaže pa obratite pažnju na neravnomjernosti u radu motora.

Vješanje se pokazalo otpornim, ali ipak savjetujemo provjeru pri kupovini.

Vlasnici Golfova uglavnom imaju pozitivan stav o svojim automobilima.

Jedan od dosadašnjih problema je pregorijevanje sijalica za stop svjetlo. Problem se jednostvno rešava zamjenom, u slučaju pregorevanja obije sijalice uključuje se lampa kompjutera na instrument tabli, koji signalizira da nešto ozbiljno ne valja. Ovo je urađeno sa razlogom, kompjuter automatski smanjuje snagu motora prilikom pritiska na kočnicu, a nedostatak informacije sa stop svetala ga dovodi u režim alarma. Ako vam se desi problem ne očajavajte već promijenite sijalice i problem će nestati.

Pogledajte najčešće kvarove koje se javljaju kod Vw Golf 4 :

Kvarovi motora:

1. VW Golf 4 1.4 benzinski motor. Kod VW Golfa 4 proizvedenog poslije novembra 2001. dolazi do preranog kvara zupčastog kaiša. Veoma česta greška koja dovodi do oštećenja ventila, cilindara ili čak potpunog uništenja motora.

2. 1.4 i 1.6 benzinski motori. Na nekim modelima proizvedenim prije 2003. dolazilo je do kvara zupčastog kaiša. Popravku je djelimično snosio Volkswagen , u zavisnosti od starosti i kilometraže.

3. VW Golf 4 1.4 . Usporenje postaje nepravilno. Uzrokovano začepljenjem jedinice gasa.

4. Benzinski motori 1.4, 1.6, 1.8T i V5 proizvedeni u periodu od januara 2001. do januara 2003. su relativno čest imali kvar bobine.

5. 1.6 benzinski motor (8 i 16 ventila). Na Golf 4 modelima proizvedenim do 2002. došlo je do hronične greške. Dolazilo je do vibracija u kabini, koji su rezultat grešaka u ubrizgavanju.

6. VW Golf 4 1.8 T (150). Na Golf GTI modelima je često bilo problema sa oštećenjem pumpe za vodu.

7. 1.4 dizel motor. Neki Vw Golf 4 proizvedeni do 2001. imali su problema sa iznenadnim gubitkom snage. Greške se dešavala nakon naglog ubrzanja. Uzrok problema kvar na EGR ventilu.

8. TDI motori. Na modelima proizvedenim do proljeća 2003. postoji postepeni pad u snazi, kao rezultat prljavštine na senzoru protoka vazduha, protokomjeru. Čišćenje nije moguće , ili nije efikasno , zamjena je neophodna.

9. VW Golf 4 1.9 TDI (110 KS). Na VW Golf 4 iz 1998. došlo do kvara na turbini ili vratilu turbine. Lopatice su se ustvari krive i time promijene geometriju. Postepeno dolazi do smanjenja snage turbine i na kraju potpunog gubitka snage.

10. 1.9 TDI (110, 115, 130 i 150). Ovi motori imaju problema sa varijabilnom turbinom. Dolazi do oštećenja lopatica. Za modele 115 i 150 je takođe dolazilo do lomljenja i kvara turbine.

11. VW Golf 4 1.9 TDI (115). Ovi motori su imali u dosta slučajeva pucanje glave cilindra, dešavalo se pre pređenih 70000 km. Defekt je zbog problema sa cilindrom motora.

12. VW Golf 4 1.4 SDI proizveden do 2001. ima probleme sa menjačem. Bilo je ozbiljnih oštećenja menjača, čak i prije nego pređenih 80000 km.

13. VW Golf 4 1.9 TDI (110). Na VW Golf 4 proizvedenim do septembra 1999. , dolazi do problema oscilovanja prilikom startovanja. Greška su eliminisane modifikovanjem ECU motora .

14. Katalizator Golf TDI motori (110) iz 1998, se ranije trošio. Interna keramika se brzo pokvari. Svi katalizatori su promijenjeni, tako da problem više nije prisutan.

Kvarovi elektronike:

1. Neuspjeh centralnog zaključavanja. Na Golf 4 modelima proizvedenim do 2001. došlo je do greške na prekidaču za oslobađanje vrata za sipanje goriva, koje se nalazi pored ručne kočnice.

2. Na svim modelima, posebno do juna 2000. je čest kvar elektro mehanizma prozora.

3. Kvar klimatizacije. Na nekim VWGolf 4, posebno onim proizvedenim do 2002. dolazilo je do kvara kompresora klime.

4. Kvar instrument table koji se pojavljuju u modelima proizvedenim do 2000. Prvo, smetnje, a zatim prekid rada instrument table.

5. Greške u poziciji svjetla koji se aktivira kada otvorite vozačeva vrata . Greška se javlja kod Vw Golf 4 od 1999. do 2000.

6. Tasteri na centralnoj konzoli često se zaglave.

Ostali kvarovi:

1. Centralno zaključavanje Vw Golf 4 1998. – 1999.

2. Zvuk iz prednjih sjedišta i puckanje iz instrument table, kod Vw Golf 4 do 1999.

3. U Golf 4 modelima proizvedenim do 2001. došlo je odstupanje ručica menjača.

4. Labavi otvori za vazduh za duvanje ka nogama, Golf 4 proizvedeni do 2001.

Šta posebno provjeriti kod Golfa 4

1. Set spojnica
2. Amortizere
3. Crijeva za rashladnu tečnost
4. Kočione cilindre
5. Selen blokove
6. Protokomjer

POZIVI FABRIKE – VW Golf 4 :

Fabrika je zvala vlasnike Golf 4 nekoliko puta da se jave u servis zbog problema sa pojasevima ( Vw Golf 4 od Jun – Dec 1998.), problema sa vazdušnim jastukom za suvozača (Oktobar – Novombar 2000.) , korozije osovina kod pogona na četiri točka, zbog provjere ABS sistema kod modela bez ESP-a (Septembar 2001. – Mart 2002.). Kod pojedinih primjeraka napravljenih između novembra i decembra 1999. zamijenjen je kompletan motor zbog mogućeg preranog habanja košuljice klipa. Na nekim modelima iz 2001. god. zamijenjeni su vozačevi vazdušni jastuci. Automobili sa pogonom ma sva četri točka (4motion) izrađeni između aprila 1998. i marta 2000. pozvani su na vanrednu kontrolu nosača oslanjanja. Na modelima od marta do septembra 2001. povremena zamjena centralne jedinice ABS-a.

pmlautomobili.com

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW