info@autonovosti.com
Motocikli

Yamaha Tenere 700 2019 – Pustinja je njeno “igralište”

Yamaha Tenere 700 2019
1.36Kpregleda

Nova Yamaha Tenere 700 donosi agregat MT-07 smješten u „adventure“ pakovanje namijenjeno širokim masama.

Tenere 700 bi definitivno mogao da bude najznačajniji „adventure“ motocikl 2019. godine. Možda nije napredan, snažan, niti prefinjen kao neki drugi u ponudi, ali će biti izuzetno sposoban i cjenovno pristupačan.

T7 koncept nam je dao dvije godine čekanja na Tenere 700, a sam izgled proizvodne mašine sugeriše da su u kompaniji i te kako vodili računa o tome šta tržište traži. I to je odlična vijest.

Pokreće ga CP2 paralelni „twin“ agregat sa MT-07, zapremine 689 kubika, u novoj šasiji, a sama jedinica bi trebalo da se odlično pokaže u „off-road“ uslovima. Treba napomenuti da je prenos prilagođen novoj svrsi, a iz Yamahe navode da će dobra ekonomičnost kada je potrošnja u pitanju, ali i rezervoar od 16 litara omogućiti autonomiju od oko 350 kilometara.

Novi cjevasti čelični ram je dizajniran za Tenere i nudi dovoljnu fleksibilnost za drum, uz izuzetno snalaženje na ne tako ravnim terenima. Jedna čudna odluka je bila da se podram zavari sa glavnu šasiju, što znači da bi dovoljno snažan pad mogao da „otpiše“ ram.

Upečatljivu pojavu dodatnu naglašavju LED farovi, smješteni iza visokog vjetrobranskog stakla. Tu je i nova LCD instrument tabla, koja nudi korisne informacije poput brzine, broja obrtaja, nivoa goriva i sl.

Naprijed je 43-milimetarska obrnuta viljuška sa hodom od 210 milimetara, dok se poznadi nalazi monošok amortizer sa hodom od 200 milimetara za aluminijumsku zadnju viljušku. Za zaustavljanje se brinu Brembo 282-milimetarski diskovi naprijed i jedan 245-milimetarski disk pozadi, a tu je i ABS (koji se može isključiti u „off-road“ uslovima).

Na tržište bi trebalo da stigne u drugoj polovini naredne godine, a cijena još uvijek nije poznata.

Yamaha Tenere 700 2019

 

moto-berza.com

 

 


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW