info@autonovosti.com
trabant
AutomobiliZanimljivosti

60 godina: Trabant (1957. – 1991.)

3.7Kpregleda
Kasnije je ismijavan, no u ono je vrijeme inovativnija bila samo “Žaba”

trabant

trabant

Do II svjetskog rata u gradu Zwickau nalazilo se sjedište Auto Uniona, a nakon njega kompanija je nosila ime EB Kraftfahrzeugwerk Audi Zwickau. Automobili su im pak nosili snaziv IFA (Industrieverband Fahrzeugbau), no 1955. stiže novo ime VEB Automobilwerk Zwickau, kao i novi model, AWZ P70 Zwickau. Bio je to prvi serijski automobil od recikliranih materijala, napravljen od kombinacije otpada lokalne hemijske industrije i ostataka pamuka iz sovjetskih tekstilnih postrojenja!

trabant

trabant

Da dvotaktni motor nije bio veliki zagađivač, ovaj bismo model, kao i P50, predstavljen 1957., s početkom proizvodnje godinu potom, koji će ponijeti legendarno ime Trabant, mogli nazvati ostvarenjem ekoloških snova. Iste se godine AWZ i Sachsenring Kraftfahrzeug- und Motorenwerke udružuju u novu kompaniju VEB Sachsenring Automobilwerke Zwickau.

trabant

Inspiracija za naziv, njemačku riječ koja znači ‘satelit’ bio je upravo te 1957. iz SSSR-a u svemir lansirani Sputnik. P50 je ostao je u produkciji do 1962., kada ga mijenja 600, a godinu potom stiže legendarni 601, koji će ostati u produkciji gotovo trideset godina, sve do pada Berlinskog zida i ujedinjenja Njemačke. Nažalost, to predugo razdoblje bez nasljednika dovelo je do dramatičnog zaostajanja za zapadnim konkurentima, mada koliko u startu bio modernije zamišljen.

trabant

Recikliranim materijalima, jednostavnošću održavanja, prednjim pogonom i velikom prostranošću za klasu bio je fantastično osmišljen i inovativan automobil, no nedostatak sredstava i, još više, dozvola za modernizaciju od njega su s vremenom načinili predmet sprdnje. Danas je opravdano postao klasik, rame uz rame sa zapadnim legendama masovne motorizacije, nesumnjivo najznačajniji automobil nastao u istočnom bloku, a svako malo čuju se i planovi o oživljavanju marke.

 

autoportal.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Review overview

Tekst: 6.6
Tekst: 3.6
Tekst: 8.4
Tekst: 5
Tekst: 9.8
Tekst: 6.8
Tekst: 2.3
6.1

Summary

frewfreqfqreferwfrewf

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW