info@autonovosti.com
Nicola Romeo
Zanimljivosti

Nicola Romeo (1876. – 1938.)

3.18Kpregleda
Nisu ga uopšte zanimali automobili, no ipak je u Milanu kreirao legendu

Nicola Romeo

Iza velikih automobilskih marki obično stoje entuzijasti koji su u proizvode kompanije ugradili svoje ideje i lični ukus, no ima i izuzetaka, a jedna od njih vezana je za čovjeka po kome je Alfa Romeo dobio drugi dio imena. No, vratimo se istoriji. Milanski aristokrat Ugo Stella odlučio je sa grupom prijatelja 1910. kupiti Darracqovu fabriku i osnovati Anonima Lombarda Fabbrica Automobili, ili skraćeno A.L.F.A.

Nicola Romeo

Nicola Romeo

Nova je kompanija pokrenuta 24. juna 1910. i to je datum koji slavimo kao rođendan Alfa Romea, iako će svoj zvučni drugi dio imena dobiti tek deset godina kasnije, zahvaljujući napolitanskom biznismenu gustih crnih brkova, koji se obogatio proizvodnjom rudarske opreme, Nicoli Romeu, koji je 2. decembra 1915. kupio kompaniju.

Nicola Romeo

Nicola Romeo

Nije to učinio zbog nekog velikog ugleda, iako su A.L.F-A.-ini modeli imali solidne trkačke i prodajne rezultate, Romeo je primarno bio zainteresovan za fabrike, koje su mu bile potrebne za proizvodnju municije i vojne opreme. Čak i nakon rata, vojne narudžbe ostale su prioritet, a čovjek koji je dao prezime kompaniji zapravo uopšte nije želio ponovo krenuti u proizvodnju automobila, dok nije shvatio da na lageru postoje djelovi potrebni za sklapanje stotinjak predratnih modela.

Nicola Romeo

Model 20/30 HP prvi je 1920. ponio ‘Romeo’ kao dodatak dotadašnjem imenu marke. Italijanska država pomagala mu je od 1921., nakon propasti poslovne banke. Kralj Viktor Emanuel II i sin Umberto povremeno su se koristili Alfa Romeom RL, dajući veliki podsticaj ugledu marke, koju će zavoljeti i Benito Mussolini.

Nicola Romeo

Romeo je vodio kompaniju dokle god je bilo vojnih narudžbi, a kada su one nestale, i sam se 1928. povukao iz priče koja ga, zapravo, uopšte nije pretjerano zanimala. Budimo precizniji, godinu dana ranije bio je spreman čak i likvidirati kompaniju. No ipak, mora mu se priznati da je upravo on u svrhu promocije Alfa Romea odlučio finansirati ozbiljnu fabričku trkačku ekipu i platiti najboljim Fiatovim inženjerima da pređu u Milano.

Nicola Romeo

Nicola Romeo

Priča o usponu kompanije na vrh trkačkog svijeta datira upravo u njegovo vrijeme, a na njoj je kasnije sazdana legenda. P2 Vittoria Jana bio je nesumnjivo najuspješniji trkački bolid u Evropi sredinom 1920-ih, a publicitet stvoren pobjedama na trkama godio je Romeu, često viđanom na njima. I prvi značajni cestovni model, 6C, nastao je za njegovog doba. Nicola Romeo umro je 1938. u vili na jezeru Como, a danas se po njemu zove jedna ulica u rodnom Napulju.

 

autoportal.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW