info@autonovosti.com
multilink suspension
Korisno

Multilink

7.55Kpregleda

MULTILINK – Sinonim za nezavisno višezglobno vješanje, koji osigurava najpovoljniju geometriju točkova u svim uslovima te poboljšava stabilnost bez remećenja udobnosti.

multilink suspension

Automobilsko vješanje preuzima uzdužne i poprečne sile koje djeluju na točkove, pretvarajući cjelokupnu potencijalnu energiju automobila (uslijed težine i opterećenja) i dio kinetičke u energiju vlastite elastične deformacije. Vješanje prigušuje preuzeta dinamička opterećenja, sprječava vibracije karoserije te vodi točkove, uz minimalne izmjene uzdužnog i bočnog nagiba.

multilink suspension

Može biti zavisan i nezavisan. Za razliku od zavisnog vlešanja (kruti most), kod nezavisnog vješanja diferencijal je kruto povezan s karoserijom, a elastično s točkovima. Svaki točak posebno se vodi vodilicama, polugama i ramenima, a s diferencijalom je povezan poluosovinama s po dva homokinetička zgloba. Bitne prednosti:

• svaki točak zadržava najpovoljniju geometriju

• pomicanje jednog točka ne utiče na položaj drugog

• smanjuju se štetne neogibljene mase

multilink suspension

Za stabilnost je važno zadržati najpovoljnije uglove uzdužnog i bočnog nagiba točkova. Konstrukcije s jednim uzdužnim ili poprečnim ramenom to nisu omogućavale. To pruža multilink vješanje (engl. viševezni, odnosno višezglobni), koji ujedinjuje prednosti zavisnog i nezavisnog vješanja. Sastoji se od višestrukih vodilica, ramena i spojnih elemenata prilagođenih elastično-prigušnih svojstava.

multilink suspension

Time omogućava samoupravljivost točkova (podešavanje zakrenutosti te uzdužnog i bočnog nagiba) te vješanje samostalno podešava putanju i smanjuje zanošenje. To je važno kod brze vožnje u krivini, posebno pri nailasku na neravninu ili klizavu podlogu, te pri naglom kočenju i ubrzavanju. Zbog velikih prednosti Multilink se ugrađuje u sve više automobila na zadnje vješanje. Mane su razmjerno visoka cijena i smanjenje prostora (smanjenje prtljažnika).

multilink suspension

U srednjoj i višoj klasi postao je standard, za nižu klasu je preskup i troši previše prostora, a u kompaktnoj (C-segmentu) situacija je 50:50. Uveo ga je 1998. Ford Focus, potom je 2003. tu tehnologiju uveo koncern Volkswagen, najprije u Audi A3 druge generacije, potom u Golf ‘peticu’, Škodu Octaviju II, Seat Alteu… Tim su putem krenuli Mazda 3, Kia Cee’d, Hyundai i30. Klasično polukruto vješanje zadržali su Renault Megane, Citroën C4, Opel Astra…

multilink suspension

Da su i kompaktnoj klasi prednosti (bolja vozna svojstva) i manje (viša cijena, smanjenje prtljažnika) u balansu, pokazuje strategija koncerna Volkswagen: A3 treće generacije, Golf VII, Octavia III straga Multilink koriste samo od 2.0 TDI, a najbrojniji modeli s osnovnim, ‘pogođenim’ dizelašem 1.6 TDI koriste polukruto vješanje, kao najbolji ‘kompromis’ za tu klasu, u početnim opcijama.

multilink suspension


Pogledajte VIDEO:

 

autoportal.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW