info@autonovosti.com
Zanimljivosti

Alfa Romeo – italijanski proizvođač automobila, osnovan 1910.

1.04Kpregleda

Cuore sportivo, proizvođači automobila sa sigurno najfanatičnijom bazom poklonika

Korijeni ove svjetski poznate kompanije leže u Società Anonima Italiana Darracq, italijanskoj podružnici francuske fabrike Darracq, utemeljenoj 1906. Nakon njene propasti nova firma je  osnovana 1910. u Milanu, pod nazivom A.L.F.A. (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili). Već od početka koristila je napredne konstrukcije te je 1914. konstruisala trkački automobil s dva bregasta vratila u glavi (DOHC) i dvije svjećice po cilindru (TS).

Puni naziv Alfa Romeo dobija 1920., po tadašnjem vlasniku, preduzetniku Nicoli Romeu, koji je tokom I. svjetskog rata pokrenuo proizvodnju zavionskih motora i vojne opreme. 1920-ih postaju dominantna marka u svijetu trka, 11 puta pobjeđuju na Mille Miglia, a 4 puta na 24 sata Le Mansa. Glavni pokretači uspjeha su bili konstruktor Vittorio Jano i vođa trkaće momčadi Enzo Ferrari.

Cestovni automobili serija 6C i 8C najekskluzivniji su sportski automobili na tržištu, koji danas vrijete velike novčane iznose. Od 1933. vlasnik je kompanije je italijanska država, no to ih ne sprječava u nastavku sportskih aktivnosti. Još su se jednom upisali u istoriju 1950. kad je Giuseppe Farina u bolidu 158 osvojio prvo prvenstvo Formule 1.

Sljedeće je godine uspjeh za Alfa Romeo uspjeh ponovio Juan Manuel Fangio, u bolidu 159. Na području cestovnih modela prebacuju se s područja ekskluzivnih sportista na cjenovno prihvatljivije automobile, koji predvode svoje klase u voznim svojstvima, ali i kvalitetu ugrađenih dijelova. Najpoznatiji su modeli iz tog razdoblja Giulietta (1955.), Giulia (1962.), GT Junior (1965.) i Spider (1966.).

Početkom 1970-ih vlada pokušava podstaknuti razvoj industrije na italijanskom jugu, pa 1972. pored Napulja počinje proizvodnja Alfasuda. Neiskusna i nezainteresovana radna snaga i loši materijali gotovo nepovratno uništavaju reputaciju kompanije, koja tone iz krize u krizu. Od 1986. je u vlasništvu Fiata, pod čijom ‘kapom’ osvaja dva naslova ‘Evropskog automobila godine’: 1998. za model 156. i 2001. za model 147. To je bio kratki procvat, no od 2001., kada su zadnji puta proizveli više od 200.000 automobila, produkcija se prepolovila. Uz neprestana lutanja oko profilisanja game i smjera razvoja, budućnost ove kompanije s vjerojatno najfanatičnijom bazom poklonika nažalost ostaje neizvjesna.


KLIKNITE POGLEDAJTE I ISTORIJU ZNAKA ALFA ROMEO


 

autoportal.hr

 

 

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW