info@autonovosti.com
BMW 507 Roadster
Oldtajmeri

BMW 507 Roadster na prodaju

1.57Kpregleda

Šampion na dva i četiri točka ga je nabavio novog, obožavao i zadržao čitav život.

BMW 507 Roadster

BMW 507 Roadster

John Surtees je 1956. osvojio prvu od sedam titula šampiona svijeta u motociklizmu. Kada ga je sledeće godine grof Agusta pitao da li može da mu kupi neki poklon kojim bi ga nagradio za tu titulu, Big John se sjetio automobila koji ga je oduševio.

BMW 507 Roadster

Na trci na Hockenheimu je naime uočio prelijepi novi BMW 507, koji je pripadao Alexu von Falkenhausenu, legendarnom konstruktoru i direktoru razvoja minhenske marke. Nakon što ga je probao, još više se oduševio automobilom.

Grof nije bio pretjerano oduševljen saznavši za cijenu, ali dogovorio se sa zvijezdom svog tima i dao mu pola potrebnog iznosa. Surtees se takođe dogovorio da odradi neki razvojni rad za BMW i na taj način je prebio svoju polovinu. Sledećih godina je često putovao njime na trke, prelazeći preko alpskih prevoja. U fabrici mu je prepravljen motor i dodata snaga, a u dogovoru s Dunlopom automobil je dobio i disk kočnice na svim točkovima.

BMW 507 Roadster

Kada je prešao u svijet auto trka i potpisao za Ferrari, Enzo mu je naredio da mora da vozi neki njegov automobil (i kasnije mu je cijenu uredno odbio od plate), ali Surtees je zadržao BMW i nastavio da ga povremeno koristi. Naravno, i Elvis je tokom služenja vojske u Njemačkoj imao 507, ali vjernost i višedecenijsko isticanje ljubavi prema tom automobilu svakako stavljaju Surteesov primjerak na prvo mjesto najznačajnijih i najpoželjnijih individualnih šasija ovog modela.

BMW 507 Roadster

BMW 507 Roadster

BMW 507 Roadster

BMW 507 Roadster

BMW 507 Roadster

U stvari, teško da uopšte postoji neki značajniji i harizmatičniji primjerak nekog BMW-ovog drumskog automobila tokom devedeset godina proizvodnje vozila na četiri (u slučaju Isette ponekad i tri) točka. A sada je, samo godinu dana nakon Surteesove smrti, ponuđen na prodaju.

BMW 507 Roadster

BMW 507 Roadster

Procijenjena vrijednost je oko dva i po miliona eura, što je čak i veoma povoljno za ovo vozilo – mada pomalo i čudi da daleko od aukcijske scene već nije postignut dogovor s matičnom fabrikom i da auto nije završio u fabričkom muzeju. Teško je procijeniti ko će se sve nadmetati, ali se pretpostavlja da bi neki od vodećih muzeja oldtajmera mogao da bude kupac.

 

autoblog.rs


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW