info@autonovosti.com
Zanimljivosti

Čudovišta koja nastupaju samo po nekoliko sekundi

995pregleda

Dragster – naziv za vozila razvijena samo za nastupe na trkama ubrzanja

Dragster je termin kojim označavamo specifična vozila, koja se takmiče na trkama ubrzanja na kratkim stazama (tzv. ‘Drag race’). Najčešće su trke na 402 metra, no popularne su i kraće staze od 305 m i 201 m. U SAD su stekle veliku popularnost, pogotovo nakon osnivanja krovne organizacije NHRA 1951.

Tri godine kasnije Mickey Thompson konstruisao je prvi ‘slingshot’, klasični dragster izduženog profila s motorom naprijed. Danas NHRA, konkurentska IHRA i druge organizacije održavaju takmičenja u mnogo kategorija, a najpoznatije su ‘Top Fuel’ (specijalizirana vozila, najbrža klasa) i ‘Pro Stock’, vizuelno, ako ne i mehanički bazirana na serijskim autima. Popularnost ovog tipa trka se iz Amerike danas proširila cijelim svijetom. Vozila na startu trke miruju, a uglavnom su pokretana egzotičnim gorivima poput nitrometana ili alkohola. Još su jedna posebnost ‘funny cars’ modeli, s odignutom karoserijom, nalik na serijske.

 

autoportal.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW