info@autonovosti.com
Zanimljivosti

Dagen H – dan kad je sve prešlo na drugu stranu

1Kpregleda

U Švedskoj se do 1967., kao u Velikoj Britaniji, vozilo lijevom stranom, a tada je skandinavski mirno, i posljednja država kontinentalne Europe promijenila stranu vožnje na cestama.

Jedna od najkomplikovanijih saobraćajnih promjena svakako je ona, zabilježena više puta u istoriji, kada se mijenja strana vožnje. 3. septembra 1967. Švedska je postala posljednja država kontinentalne Europe koja je prešla na vožnju desnom stranom ceste. Taj se događaj, pomno pripreman godinama, naziva Dagen H ili, ako vam je kojim slučajem lakše tako reći, Högertrafikomläggningen.

Većina automobila u Švedskoj i ranije je imala volan na lijevoj strani, no bili su potrebni veliki zahvati na infrastrukturi, poput okretanja vrata na autobusima i tramvajima – zapravo je tada većina tramvajskih linija i ukinuta.  Na svim su automobilima modifikovana prednja svjetla. Promjena je prošla bez dramatičnih posljedica, zbog pojačanog opreza vozača broj nesreća je na neko vrijeme čak i smanjen, a smrtnih slučajeva nije bilo.

Događaj je popraćen i posebnim znakom, koji se kao priprema mogao pronaći na koječemu, od ambalaže mlijeka do ženskog rublja. Na Islandu se promjena zbila 1968., takođe bez većih problema, a ostala je upamćena kao H-dagurinn (Desni dan).

Promjena je bilo i izvan Europe, a kruži nedokazana legenda kako se neko pametan u jednoj afričkoj državi sjetio da bi za probu promjena strane prvo trebala mjesec dana važiti samo za kamione… nadamo se da je to ipak samo vic.

 

autoportal.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW