info@autonovosti.com
AktuelnostiKorisnoSavjeti

Deset savjeta za vožnju u zimskim uslovima

744pregleda

Pred početak zime koja sa sobom donosi nepredvidive situacije u saobraćaju Goodyear je pripremio nekoliko korisnih uputstava pomoću kojih ćete lakše savladavati eventualne neprijatnosti na putevima zimi.

1. Posebnu pažnju poklonite pneumaticima. U zimskim uslovima je optimalno prianjanje od ključne važnosti za sigurnu vožnju, zato se potrudite da vaše vozilo bude opremljeno odgovarajućim zimskim pneumaticima sa dovoljno dubokim gazećim slojem.

winter-tires

Po zakonskim propisima dubina gazećeg sloja mora biti najmanje 4 milimetra, a treba da je izmjerite kako na unutrašnjem tako i na spoljašnjem rubu gazećeg sloja. Takođe, posvetite pažnju i pritisku u pneumaticima; provjerite ga barem jednom mjesečno i po potrebi podesite, a redovno pregledajte i pneumatike da biste otkrili eventualna oštećenja i neravnomerno habanje.


2. Prije vožnje očistite snijeg i led sa automobila. Prije nego što sjednete za volanom uzmite malo vremena da temeljno očistite eventualan snijeg i led sa vozila, pri čemu nemojte zaboraviti snijeg na krovu, haubi i gepeku. Temeljno očistite kako vjetrobransko, tako i ostala stakla kao i retrovizore, time obezbeđujete optimalnu vidljivost tokom vožnje.

dreamstime_l_178856301

Ne zaboravite da očistite i farove. Vjetrobranska stakla se zimi češće zamazuju prljavštinom, zato vodite računa da uvijek imate dovoljnu količinu tečnosti za pranje stakla koja ne smije da se zamrzava na niskim temperaturama, a provjerite i u kakvom su stanju brisači.


3. Obezbijedite veće rastojanje za kočenje. U zimskim uslovima planirajte početak kočenja ranije nego uobičajeno jer je na snijegu i ledu zaustavni put vozila duži. Takođe je preporučljivo da papučicu kočnice pritiskate manjom snagom.

brakingdistanceimage


4. Kada skrećete nemojte nikad istovremeno i da ubrzavate ili kočite. Ako od vozila zahtijevate dvije radnje istovremeno, npr. kočenje i skretanje ili ubrzavanje i skretanje, to može da ugrozi vašu kontrolu nad vozilom. Bolje je, ako je moguće, da brzinu vozila prilagodite prije skretanja.

porsche_camp4-10

5. Izbjegavajte iznenadne i oštre manevre. Iznenadni manevri kao što su naglo kočenje, brzo okretanje volana ili iznenadno ubrzavanje mogu negativno da utiču na dinamiku automobila i dovedu do gubitka kontrole nad vozilom.


6. Budite vrlo obazrivi na mostovima i nadvožnjacima. Na njima postoji veća mogućnost poledice, zato pri vožnji kroz takva područja vozite sa posebnom pažnjom i smanjenom brzinom.

ice-resized


7. Ako se zaglavite u snijegu ne pretjeravajte sa pritiskanjem papučice za gas. Ako pretjerano pritiskate papučicu za gas postoji opasnost da se samo još dublje ukopate u snijeg.

spinning-car-s


8. Ne zaboravite na lance za snijeg. Ako živite na području na kome često vozite u teškim zimskim uslovima, i na putevima često nailazite na snijeg i poledicu, ne zaboravite na lance za snijeg. Oni će u pomenutim situacijama vašem vozilu obezbijediti bolje prijanjanje na zasniježenim i zaleđenim putevima.

car-snow-chains-meineurlaubswelt-min-1024x682


9. Posebnu pažnju obratite na druge vozače. Drugi učesnici u saobraćaju možda ne voze tako pažljivo kao vi, zato vam Goodyear-ovi stručnjaci preporučuju da držite veće sigurnosno rastojanje od zahtijevanog, da izbjegavate stvari koje vam odvlače pažnju, da vozite predvidivo i prije svakog skretanja ili promjene vozne trake to jasno pokažete.

ar-140129307


10. Ne zaboravite ni korisnu pomoćnu opremu. Dobro je da u vozilu imate pri ruci paket pomoćne opreme koji će vam olakšati nepredvidive situacije na putu. U paketu su dobrodošli flaša vode, ćebe, punjač za telefon, topla zimska obuća i slično. U gepeku neće biti na odmet ni lopata za skidanje snijega.

aa-winter-car-kit

 

Goodyear Dunlop Sava Tires

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW