info@autonovosti.com
gordon murray
Novosti

Gordon Murray dobio titulu od Kraljice Engleske

504pregleda

U okviru Novogodišnjih počasti Kraljice Engleske legendarnom konstruktoru automobila i inženjeru Gordonu Murrayu dodijeljena je titula Commander of the British Empire (CBE), kao priznanje za životno djelo, dostignuća i inovacije u oblasti automobilizma.

Murray je svoj prvi automobil dizajnirao 1967. čime je sebi otvorio vrata u svijet Formule 1. Kao tehnički direktor F1 tima Brabham osvojio je dvije titule, da bi nakon prelaska u tim McLaren osvojio još tri uzastopne titule 1988., 1989. i 1990. Nakon 50 osvojenih pobjeda i Formuli 1, Murray je osnovao novu kompaniju McLaren Cars Ltd, i već sa prvim projektom ušao u legendu. Naravno, riječ je o trosjedu, McLaren F1, u svoje vrijeme najbržem super automobilu na svijetu, sa brojnim revolucionarnim rješenjima, uključujući mjesto vozača u sredini vozila. McLaren F1 je uz svoje ime uspio da upiše i dvije uzastopne titule u kategoriji sportskih automobila, i pobjedu na LeManu 1995. Murray je bio na čelu brojnih uspješnih projekata, uključujući i Mercedes-Benz SLR McLaren.

Godine 2005. osnovao je Gordon Murray Design Limited u Surreyu, a među inovativna rješenje ove kompanije spada i iStream® tehnologija proizvodnje.

 

dmotion.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW