info@autonovosti.com
Zanimljivosti

Odšteta kupcu od 5,8 miliona dolara zbog pokvarenog Ferrarija

475pregleda

Zbog prodaje neispravnog polovnog Ferrarija kupcu će morati da plate nevjerovatnu odštetu od 5,8 miliona dolara

U Americi važe neka druga pravila, pa je tako i zaštita potrošača na “nešto” višem nivou od onog na koji smo mi navikli. Najnoviji primjer upravo to potvrđujei. Hamid Adeli se 2016. godine zagledao u Ferrari F430 iz 2007. godine, koji je na svom sajtu nudio Mercedes salon iz Virdžinije. Adeli se pritom na kupovinu odlučio na slijepo, bez da je automobil pregledao uživo, a razlog je osim cijene od 90.000 dolara bila i garancija salona da je automobil u savršenom stanju “pali i vozi”.

Ali, problemi kreću veoma brzo nakon što je automobil isporučen kupcu u Ferfaksu u Virdžiniji. Miris benzina se odmah osjetio u autu, ali i nakon što je odležao jednu noć u garaži. Auto nakon toga Adeli odvozi u Ferrarijev servis gdje utvrđuju mnogobrojne probleme, od onih na oslanjanju i pumpi goriva, do pukotina na usisnoj grani. I ne bi sve to bilo toliko strašno da iste stvari nije detektovao i Ferrarijev specijalista pri pregledu vozila prije same prodaje, saznaje Adeli.

Vidno ljut Adeli zove salon gdje je kupio auto i tamo dobija odgovor da je veći dio problema otklonjen, a za preostale mora sam da se pobrine o svom trošku, “jer se radi o 10 godina starom automobilu”. I tu svaka sličnost s praksom kod nas staje, jer Adeli podiže tužbu pozivajući se na prava potrošača. Sudija je naravno presudio u korist kupca, pa će salon morati da plati zamjenu usisne grane u iznosu od 6.835 dolara, 13.366 dolara ostalih troškova, ali i da plati nevjerovatnih 5,8 miliona dolara odštete. U salonu priznaju krivicu i najavljuju žalbu. Trenutno su spremni da plate odštetu od tek 27.340 dolara. U svakom slučaju Adeli će imati ispravan Ferrari, a i smiješi mu se pristojna odšteta, vjerovatno i za jedan novi primjerak.

 

index.hr


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW