info@autonovosti.com
toyota rav4
Aktuelnosti

Najpopularniji SUV na svijetu je RAV4

708pregleda

Tržište SUV automobila nastavilo je protekle godine da raste, pa je u cijelom svijetu prodato 31,1 milion vozila ove klase, što je 6% više nego 2017, prema analizi Focus2Move

Najpopularniji proizvođači su i dalje japanske kompanije Toyota sa 2,35 miliona prodatih vozila, te Nissan sa 2,24 i Honda sa 1,84, a potom slijede Ford i Hyundai koji je u odnosu na 2017. prestigao Jeep.

Što se tiče konkretnih modela, najpopularniji SUV na svijetu je Toyota RAV4 koji je prodat u 831.000 primjeraka, što je skoro 4% više u odnosu na prethodnu godinu. Sledeći je Volkswagen Tiguan sa 790.000, a treće mjesto na “podijumu” našla je Honda CR-V sa 741.000.

U prvih pet su još Hyundai Tucson i Nissan Qashqai, a potom slijede Kia Sportage, Haval H6, Mazda CX-5, Nissan Rogue i Chevrolet Equinox.

Međutim, ova analiza nije uključila rezultate modela Rogue Sport, koji je u suštini Qashqai za SAD, pa bi se moglo reći da je Nissanov krosover najdominantniji na tržištu.

Kada su u pitanju grupacije, bez premca je Renault-Nissan sa zajedničkim rezultatom od 4,3 miliona prodatih vozila, a to je rast od 7,2%.

 

b92.net


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW