info@autonovosti.com
Grupa B - Najluđe izdanje relija
SportWRCZanimljivosti

Grupa B – Najluđe izdanje relija

888pregleda
Pogledajte kako se krote zvijeri bez trunke elektronike, ali uz ogromnu snage i “vrisak” turbopunjača

Grupa B - Najluđe izdanje relija

Grupa B - Najluđe izdanje relija

FIA je Grupu B osnovala 1982., a ukinula već 1986., nakon brojnih izgubljenih života ‘kap koja je prelila čašu’ bio je gubitak Henrija Toivonena i njegovog suvozača Sergija Creste. Premda je trajala svega četiri godine, Grupa B nije prežaljena do danas. Najsuroviji oblik automobilskog takmičenja razdvajao je muškarce od dječaka. Međutim, izjednačavao je hrabrost i ludost. Rijetki su preživjeli.

Grupa B - Najluđe izdanje relija

Grupa B - Najluđe izdanje relija

I stvarno. Teško je reći da li su bili luđi vozači ili gledaoci, koji su često stajali nasred ceste sve do zadnje sekunde. Brojni vozači koji su imali sreće, znanja i razuma, pa su sačuvali glavu i danas iz prve ruke mogu posvjedočiti o tome kakvo je to vrijeme bilo, slažu se u jednom – inženjerima se tada moglo tražiti sve osim više snage, jer snage je bilo nezamislivo mnogo, dok je ostanak na cesti bilo pravo umijeće.

Grupa B - Najluđe izdanje relija Grupa B - Najluđe izdanje relija

Uživajte u videu, uživajte u podsjetniku na neka luda i nikad prežaljena vremena…

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW