info@autonovosti.com
audi horch
Novosti

Horch kao direktni konkurent Maybachu?

680pregleda

Audi A8 je etablirano ime među luksuznim poslovnim limuzinama ali konkurencija nikada ne spava, a u ovom slučaju to je Audijev stari konkurent, Mercedes. Mercedesova više manje uspješna priča sa luksuznim Maybachom u svojoj drugoj savremenoj iteraciji dobija na zamahu. Audi to očigledno prepoznaje, pažljivo osluškujući tržište.

Mercedes je odustao od ideje „osamostaljivanja“ Maybacha koju su pokušali da proguraju početkom 21. vojeka, što je trajalo 15-ak godina da bi na kraju zaključili tu epizodnu ulogu luksuzne marke. Nakon par godina pauziranja, Mercedes je Maybach odlučio da učini luksuznim ekvivalentom populanom sportskom AMG podbrendu. Osnova za aktuelne Maybache je naravno krunski model limuzine, S klasa.

Gledajući to iz svoga ugla, Audi ima i više nego adekvatan odgovor na Mercedesov AMG, naravno mislimo na Audi Sport i njegove RS modele. Ono što im nedostaje u trenutnoj ponudi je kvalitetan odgovor na Maybach S klasu, koja sve uspješnije pronalazi put do dubokih džepova zahtijevne bogataške klijentele.

Audi je u vlasništvu najvećeg igrača u autoindustriji, divovskog VAG-a, a za njih pozdano znamo da žele da imaju kvalitetan odgovor na svaki potez konkurencije, pa tako sada i Maybacha. Posegnuvši u neiscrpnu istoriju njemačke autoindustrije, Audi je odlučio da skine prašinu sa imena Horch.

Horch je bio marka luksuznih automobila s početka 20. vijeka, osnovana davne 1904. godine. Kasnije je Horch postao dio Auto Uniona, koji je preteča današnjeg Audija. Kupovinom vlasničkih prava na ime Horch od Mercedesa, Audi je 1980-ih vratio to ime u tada već rastuću Volkswagen grupaciju. Sada je očigledno došlo vrijeme da se Horch vrati na scenu autoindustrije i to u glamuroznom stilu superluksuzne verzije Audija A8.

Možemo samo da nagađamo u kojoj mjeri će Audi učiniti Horch verziju A8-ice luksuznijom od standardnog modela kome zaista ne nedostaje rafiniranosti i prestiža. Veruje se da će Audi A8 Horch pored Maybachove S klase ozbiljno konkurisati i Bentleyevom Flying Spuru koji je u stvari „kućni“ proizvod VAG-a. U području ispod poklopca motora, pretpostavlja se da će Horch udomiti monstruozni W12 biturbo motor.

 

autoblog.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW