info@autonovosti.com
Moto GPZanimljivosti

Koliko koštaju MotoGP gume???

1.11Kpregleda

Kada se priča o cijenama u MotoGP klasi uglavnom se polemiše o tome koliko košta motocikl, kočnice, plate vozača. Međutim ovih dana je procurjela vijest o cijeni guma u najprestižnijoj klasi. Michelin poslednjih par godina snabdijeva MotoGP klasu gumama. Ove gume su izuzetno specifične i moraju da izdrže sile koje proizvode mašine koje raspolažu snagom od 260 KS.

’’Radna’’ temperatura koju proizvode gume u MotoGP (u suvim uslovima) iznosi 120 stepeni celzijusa za zadnju i 100 stepeni celzijusa za prednju gumu. Pri tome ove gume moraju da izdrže trku dugu približno 120 kilometara.

Cijena zadnje gume košta oko 900 eura dok prednja guma košta oko 450 eura. Na većini trka svih 24 vozača za jedan trkački vikend potroše najmanje 200 guma. Ako pomnožimo tu cifru sa cijenama dobijemo troškove od 300.000 eura po trkačkom vikendu samo za gume ili oko 5,7 miliona eura po sezoni.

Troškovi putovanja i plate Michelinovih tehničara po sezoni koštaju dodatnih 2,5 miliona eura. Michelin od timova ili organizatora šampionata DORNA – e ne dobija nikakvu novčanu nadoknadu i sve troškove snosi Michelin fabrika.

Mnogi se zapituju zašto Michelin toliko novca ulaže a ne dobija ništa zauzvrat? Razvojem guma za MotoGP klasu imaju najbolje moguće okruženje za testiranje i razvoj novih tehnologija koje se kasnije koriste u proizvodnji guma za svakodnevnu upotrebu.

 

moto-berza.com

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW