info@autonovosti.com
Aktuelnosti

U Evropskoj Uniji preuzimaju korake u “borbi” protiv vraćanja kilometraže

413pregleda
Evropski parlament je pokrenuo nedelje inicijativu ka Evropskoj komisiji koja bi mogla drastično da smanji prevare u vezi s kilometražom polovnih automobila

Kao najizglednije rešenje čini se preuzimanje belgijskog modela na nivou EU koji je tu vrstu prevara smanjio za čak 97 odsto, piše Hina, a prenosi Večernji list.

Odbor za saobraćaj Evropskog parlamenta naručio je stručnu studiju o manipulacijama s brojačima pređenih kilometara u automobilima. Takve su studije obavezne kada Evropski parlament pokreće zakonodavnu inicijativu i njima se nastoji dokazati dodata vrijednost određenog zakonskog predloga na nivou Unije. Studija procjenjuje da je kod pet do 12 odsto polovnih automobila prosječno smanjen broj pređenih kilometara na nivou nacionalnih tržišta u članicama EU. No, kod polovnjaka koji se prodaju iz jedne članice u drugu to se penje čak do 50 odsto.

U Poljskoj, najvećem nacionalnom tržištu polovnih automobila u EU, procjenjuje se da čak 90 odsto uvezenih polovnih automobila nema korektno prikazanu kilometražu. Njemačka je najveći izvoznik takvih automobila, a procjenjuje se da jedna trećina tih automobila ima smanjenu kilometražu. Tim problemom znatno su pogođenije nove članice EU, dok je u starim članicama EU to znatno rjeđi fenomen, čak za dva i po do tri puta.

Smanjivanjem broja pređenih kilometara vještački se povećava vrijednost automobila, a studija pokazuje da se to povećanje kreće, u zavisnosti od kategorije vozila, između dvije i pet hiljada eura po automobilu. Ekonomske štete izazvane tom nezakonitom pojavom procjenjuju se na između 5,6 i 9,6 milijardi eura na nivou EU. Povjerenje u tržište polovnih automobila najniže je među svim tržištima roba u EU.

Taj problem je vrlo uspješno riješila Belgija, koja je još 2006. uvela sistem nazvan Car-Pass. Riječ je centralizovanoj bazi podataka, u koju se upisuje broj pređenih kilometara prilikom svake posjete auto-servisu ili vulkanizeru.

 

autoblog.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW