info@autonovosti.com
Porsche type 64
AktuelnostiOldtajmeri

Legendarni Porsche Type 64 na aukciji

1.41Kpregleda

Možda najznačajniji automobil u istoriji Porsche-a, Type 64 iz 1939. godine, biće ponuđen  na aukciji u Montereju u Kaliforniji ovog avgusta.

Samo tri primjerka su napravili inženjeri koji su zatim nastavili sa razvojem Porscheovog prvog masovnog automobila, 356. Od tri napravljena, samo automobil koji vidite na fotografijama je preživio Drugi svjetski rat. Drugim riječima, ovo je veoma rijetka zvijer.

Automobili su bili lagane trkačke verzije tadašnjeg novog KdF-Vagena, koji je postao Volksvagen Buba, i korišćeni su za proslavu lansiranja ‘narodnog automobila‘.

Porsche type 64

Automobili su bili  osmišljeni da promovišu Autobahn (autoput) koji je u to vrijem bio izgrađen u Njemačkoj, sa planovima da se takmiče na trci od 1500 kilometara između Berlina i Rima u septembru 1939. Nažalost izbijanje Drugog svjetskog rata je to zaustavilo.

Porsche type 64

Type 64 ima istu suspenziju i ostale komponente kao i Volkswagen Buba, vazdušno hlađen motor sa 32 KS koji je mogao da potegne do maksimalnih 160 km / h. Karoserija je bilo ručno izrađena od aluminijuma, a sam izgled je bio veoma futuristički.

Automobil Broj 3 su koristili Ferdinand i Ferri Porsche, a dvije godine nakon što se kompanija preselila u Gmund, Austrija, Ferri je postavio Porsche natpis na prednjem dijelu automobila. Postao je prvi automobil koji je imao Porsche obilježje, dvije godine prije ‘Prototipa No. 1’ 356.

Porsche type 64

Na lansiranju prvog prototipa, austrijski  vozač Otto Mathe bio je za volanom modela Type 64 i toliko je bio fasciniran njime da ga je kupio od Porsche-a. Sa njim je imao velikih uspjeha na trkama. Samim tim, Type64 je postao prvi trkački Porsche. Zamislite to kao prvi 911 GT3 …

Ostao je u posjedu Mathea do njegove smrti 1995. godine. Dvije godine kasnije kupio ga je doktor Tomas Gruber iz Beča, koji ga je vozio na mnogim trkama starih automobila, uključujući i Goodvood.

Zbog čega je Type 64 Broj 3 tako poseban?

Broj 2 je stavljen u skladište i 1945. godine su ga pronašli američki vojnici koji su odsjekli krov i vozili ga dok motor nije otkazao. Tada je otpisan, ali je kasnije obnovljen korištenjem rezervnih dijelova kupljenih od Porsche-a.

Porsche type 64

Ono što čini Type 64 Broj 3 tako posebnim je činjenica da je to originalni automobil, u netaknutom  stanju, sa originalnim djelovima.

Porsche type 64

Andi Prill je ugledni Porscheov stručnjak koji je pregledao ovaj Type 64.

Porsche type 64

“U svojoj karijeri sam imao priliku da se sretnem sa bezbroj “posebnih” Porsche-a, ali sa ničim sličnom ovome, “rekao je on.” Ovo je najstariji i najzačajniji od svih Porsche automobila i jednostavno je nevjerovatno pronaći prvi Porsche u ovakvom, originalnom stanju. ”

Porsche type 64

Bez Type 64, ne bi bilo Porsche-a 356, 550, 911“, kazao je  Marcus Gorig iz aukcijske kuće RM Sothebys. “Ovo je priča o porijeklu Porsche-a, o automobilu koji je stvorio “legendu” kompanije i nudi kolekcionarima ono što je vjerovatno neponovljiva prilika za sjedenje u sjedištu Ferdinanda i Ferija Porschea.”

Porsche type 64

Type 64 Broj 3 će biti ponuđen na aukciji od RM Sothebys u Montereiu između 15. i 17. avgusta. Okvirna cijena nije poznata, ali po nekim prognozama trebalo bi da premaši 20 miliona dolara.

Porsche type 64

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW