info@autonovosti.com
Limuzina
Automobili

Limuzina za Putina

673pregleda

Nova superluksuzna limuzina koja se kreira za ruskog predsjednika Vladimira Putina mogla bi da nosi naziv „monomah“, po staroruskom knjazu Vladimiru Vsevolodoviču Monomahu. Automobil se razvija u okviru projekta „Kortež“ i isključivo za šefa države.

Projekat „Kortež“ pokrenut je još 2012. godine, kada je po Putinovom nalogu pokrenuto projektovanje nove ruske limuzine. Još je tada odlučeno da automobil ne bude namijenjen pojedincima, već samo predsjedniku zemlje.

Limuzina marke „monomah“, u kojoj će se voziti Putin, sklapaće se u automobilskom institutu NAMI, a planirano je da se na teritoriji ovog naučno-istraživačkog instituta izgradi specijalni pogon u kojem će se ručno sklapati automobili za lidera zemlje i najviše rusko rukovodstvo.

NAMI je već predao Federalnoj službi za zaštitu intelektualne svojine — Rospatentu zahtev za registraciju robne marke pod imenom „Monomah“, ispisanu ćirilicom u dvije varijante, odnosno u dva različita fonta.

Iako NAMI još nije zvanično potvrdio da će baš „monomah“ biti naziv ovog vozila, ruski mediji su uvjereni da je upravo to ime izabrano za Putinovu moćnu limuzinu.

Nakon limuzine za lidera zemlje, očekuje se i terensko vozilo, kao i minivan namijenjen državnim službama.

Zasad su vozila i dalje u fazi koncepta, a prvi prototip se očekuje naredne godine. Proizvodnja bi trebalo da počne 2017, a u cijeli projekat je uključen i njemački Porsche.

Ruske vlasti već odavno govore o tome da bi trebalo pokrenuti proizvodnju sopstvenih automobila premijum klase.

Analitičari ocjenjuju da bi za ovaj projekat mogli biti zainteresovani i u odbrambenoj industriji, jer takvi automobili imaju poseban stepen zaštite. Ruski stručnjaci objašnjavaju da se za ovakva vozila ne koriste samo skupocjene komponente, već i različite tehnološke inovacije koje su nedostupne za masovnu proizvodnju.

Sputnik
Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW