info@autonovosti.com
Video

Mali automobili u čeonom sudaru – Koliko su bezbjedni ? (VIDEO)

544pregleda

Poboljšanje bezbednosti je postalo jedan od glavnih zahteva koji se postavljaju pred automobilsku industriju. Dok su svojevremeno bolju zaštitu mogli da uživaju samo vozač i putnici u velikim i skupim automobilima, danas se visoki bezbednosni standardi postavljaju i pred male četvorotočkaše.

Koliko su zaista mali automobili bezbedni pokušali su da saznaju eksperti ADAC-a, najvećeg evropskog automobilskog kluba. Oni su odabrali tri mala modela – Škoda Citigo, Renault Twingo i Toyota Aygo – i simulirali njihov frontalni udes s pokretnom barijerom.

Crash test je simuliran u specifičnim uslovima: Udar pokretne barijere u zaustavljeni mali automobil odgovara frontalnom sudaru dva automobile koji se kreću brzinom od po 40 km/h, a kontaktom je pokriveno po 18 procenata površine prednjeg dela dva vozila.

Suočavanje sa skoro kosim udarcem koji obuhvata malu površinu prednjeg dela vozila je rizičnije od standarnih frontalnih sudara i trenutno nije obuhvaćeno EuroNCAP crash testovima.

EuroNCAP simulira udar vozila u aluminijumsku pregradu brzinom od 64 km/h, sa 40 procenata prednje površine vozila: To odgovara frontalnom sudaru dva identična vozila koji se kreću brzinom od po 55 km/h.

Vratimo se ADAC-ovom testu koji simulira skoro svakodnevne udese na magistralnim i gradskim putevima. Ispitivanje bezbednosti putnika u udesu je pokazalo da Škoda Citigo pruža “dobru” zaštitu, a Renault i Toyota “zadovoljavajuću”.

Pobednik testa – Škoda Citigo – osvojila je 13,1 poena zahvaljujući dobrom delovanju vazdušnih jastuka i zatezača sigurnosnih pojasa, Renault Twingo je na drugom mestu (12,1), a Toyota Aygo (10,9) na trećem.

Pohvalno je što je putnička ćelija, prostor za preživljavanje putnika, ostao neoštećen u sva tri testirana modela.

“Ispitana vozila pokazuju da moderna gradska vozila mogu da izdrže simulirani sudar, ali proizvođači i dalje imaju prostora za poboljšanje”, rekao je Reinhard Kolke, šef tehničkog centra ADAC-a.


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW