info@autonovosti.com
KamioniKomercijalna vozila

MAN pripremio mnogobrojna poboljšanja za TGX D38

2.07Kpregleda

Kako bi u novoj godini svojim kupcima ponudili nešto novo i zanimljivo, MAN je za svoju perjanicu, model TGX D38, pripremio niz zanimljivih dodataka, fokusiranih na smanjenje potrošnje goriva i smanjenje ukupnih troškova eksploatacije.

Naime, od ljeta 2015. godine, kada je ovaj kamion predstavljen, MAN kontinuirano radi na njegovom razvoju kako bi ga učinio što zanimljivijim svojim klijentima. Budući da se radi o top-modelu, pažnja je usmjerena na vozača, odnosno opremu koja će mu pomoći, olakšati radne zadatke, a pri tome smanjiti operativne troškove.

EfficientCruise i EfficientRoll

Sistem nazvan EfficientCruise GPS, kada se našao na tržištu, impersionirao je kupce, tako da je do sada prodato već 9.000 vozila sa ovim sistemom. Naime, radi se o tempomatu, koji uz pomoć satelitske navigacije daje vozaču detaljan pregled trase, što mu omogućuje adekvatno podešavanje parametara vožnje, čime je moguće postići uštedu goriva i do 6%.

kamioni-man-tgx-d38-2016-proauto-02

Dodatno poboljšanje ovom sistemu zove se EfficientRoll, sa kojim se osigurava anticipiranje i podešavanje brzine, kada se vozilo kreće usljed inercije, odnosno MAN je dodatno poboljšao anticipirajuće podešavanje brzine EfficientCruise sistema. U modelu generacije 2016. godine, sistem EfficientRoll kontroliše kretanje vozila kombinujući prednosti oba sistema. U kombinaciji ova dva sistema se aktiviraju, što zapravo štedi gorivo, a to je omogućeno memorisanjem informacija sa 3D karata trase na kojoj se vozilo nalazi.

Osim toga, EfficientCruise aktivno intervenira u odabiru stepena prenosa i prebacuje na najprikladniji stepen prenosa u pravo vrijeme, tako da nema prekida vučne sile ni kada se vozilo kreće uzbrdo. Na kratkim usponima sistem sprečava prebacivanje u niži stepen prenosa, ako je to moguće, a promjena stepena prenosa vrši se kada vozilo stigne na vrh i započne kretanje nizbrdo.

Sistem se temelji na pregledu putne dionice pomoću 3D karta sačuvanih na on-board kompjuteru i proračunava položaj vozila na osnovu satelitskih signala (GPS). To znači da vozilo vozi automatski, na način “za budućnost” – drugim riječima, akumulira kinetičku energiju prije uspona, a zatim smanjuje brzinu do dolaska na vrh, koristeći činjenicu da će nakon toga ubrzati usljed kretanja nizbrdo.

Ovi sistemi u kombinaciji, izračunavaju optimalnu brzinu vožnje, kako bi se smanjila potrošnja goriva, a vozač može odabrati prag tolerancije, odnosno odstupanja brzine u 4 nivoa. Naime, nivoi 1 i 2 imaju manja odstupanja i namijenjeni su težim saobraćajnim uslovima, dok nivoi 3 i 4 imaju veću toleranciju (naprimjer nivo 3 ima toleranciju od +/-7 km/h) i primjenjivi su na dužim dionicama gdje saobraćaj nije gust.

Optimizovan pogonski sklop s novim funkcijama

kamioni-man-tgx-d38-2016-proauto-03

MAN TGX D38 koristi dvostepeni trubopunjač, te daje puni obrtni momenat već pri 930 obr/min. Tako masimalna vrijednost obrtnog momenta iznosi 2.500 Nm (520 KS), 2.700 Nm (560 KS) i 3.000 Nm (640 KS Heavy Duty). Kupci mogu odabrati željeni prenosni odnos, a novost za 2016. godinu je TipMatic TX mjenjač (za obrtni moment od 2.500 i 2.700 Nm), posebno konstruisan za D38 motore, koji će omogućiti vrhunske performanse, čak i prilikom vuče vozila sa bruto masom od 70 tona. Sa ovim mjenjačem omogućene su male brzine kretanja (u gužvama ili prilikom manevrisanja), čime se dodatno smanjuje habanje kvačila.

Gradient sensor i Active Damping (senzor nagiba i aktivno vješanje)

Zahvaljujući senzoru nagiba (Gradient sensor), koji u obzir uzima topografiju terena, osigurano je da je mjenjač uvijek u adekvatnom stepenu prenosa, bilo da je vozilo na uzbrdici ili nizbrdici, ili je potpuno oterećeno ili nepterećeno. Aktivno vješanje pomaže vozaču da vozi “glatko” čak i u teškim uslovima, a anticilkično pulsirajuće kvačilo sprečava vibracije pogonskog sklopa.

Funkcija manevrisanja

kamioni-man-tgx-d38-2016-proauto-06

U novoj generaciji, MAN je optimizovao funkciju manevrisanja, koja se obavlja bez dodatnog “ljuljanja” i “poskakivanja” (Rocking-free) kamiona.

Naime, stvorena je posebna interakcija izmeću položaja pedale gasa i kontrole kvačila, što vozaču omogućuje precizno manevrisanje, posebno na prilazu utovarno/istovarnoj rampi ili prilikom “kačenja” poluprikolice. Ova funkcija je posebno korisna kada se vozilo nalazi na kolovozu prekrivenom snijegom ili na gradilištu sa klizavom i blatom prekrivenom podlogom. Kada je funkcija aktivirana, kvačilo se “otvara” brzo, čim vozač digne nogu sa pedale gasa, te omogućuje vozaču olakšano “izvlačenje”. Stepen prenosa se odabire automatski, kako bi se smanjio obrtni moment na pogonskim točkovima, te tako onemogućilo proklizavanje pri malim pomacima vozila.

Brza izmjena stepeni prenosa (Speed Shifting)

Rad motora i mjenjača su potpuno koordinirani sa TipMatic TX mjenjačem, pa se izmjene u 10, 11. i 12. stepenu prenosa odvijaju brže, posebno kada se vozilo nalazi na uzbrdici. Na taj način održava se kontinuiran prenos snage (obrtnog momenta) sa motora na točkove, čime se štedi gorivo, ali i kvačilo.

Vožnja pri malom broju obrtaja (Idle Speed Driving)

Zahvaljujući velikom obrtnom momentu 15,2-litarskog motora pri malom broju obrtaja, omogućeno je sporo kretanje kamiona, posebno u situacijama saobraćajne gužve, čestog zaustavljanja i kretanja na semaforima ili usporenog kretanja u kružnom toku. U takvim situacijama vozilo će se kretati bez zaustavljanja, čak i kada vozač potpuno ukloni nogu sa pedale gasa, a kvačilo će ostati uključeno, sve dok vozač ne pritisne pedalu kočnice.

Nova generacija sigurnosnih sistema sa senzorima

kamioni-man-tgx-d38-2016-proauto-05

EBA (emergency braking assistant) asistencija je dio standardne opreme u MAN TGX D38. To uključuje sva koja podliježu recertifikaciji od novembra ove godine, a MAN ga standardno ugrađuje od jula ove godine, a već sada prevazilazi i stroge norme (Level 2) koje stupaju na snagu u novembru 2018. godine. To znači da će kupci već sada imati vozilo spremno za blisku budućnost, što opravdava investiranje.

Nova generacija EBA sistema kombinuje informacije sa senzora (radara) u prednjem dijelu vozila i kamere ugrađene ispod vjetrobranskog stakla. Ova fuzija senzora omogućava sistemu da pouzdanije “tumači” situacije na cesti. Vozila ispred, kao i stacionarne prepreke mogu se identifikovati brže i uz veću sigurnost. Sistem tako dobija vremena da se kočenje aktivira ranije, ako je to potrebno. U hitnim slučajevima, vozilo usporava, čime se dobija nekoliko metara kočnog puta više.

EBA reaguje na otkrivene objekte i nedostatak vozačeve reakcije (ili promjenu trake, ili kočenja), te uz niz vremenski raspoređenih mjera obavještava vozača. Prvo se javlja zvučno upozorenje u poruka na ekranu, a kočni sistem se priprema na vozačevu reakciju, odnosno kočenje. U isto vrijeme, aktiviraju se stop-svjetla, kako bi vozila iza bila pravovremeno obaviještena.

Osim toga, ovaj EBA sistem smanjuje obrtni moment motora već u fazi upozorenja, što je još jedan uočljiv element koji će vozaču skrenuti pažnju. Ukoliko vozač ne reaguje, kočnice će se automatski aktivirati. Ako je rizik od sudara još uvijek prisutan, a vozač ne uspijeva da reaguje, EBA inicira kočenje do zaustavljanja, čak i pri punoj brzini od 80 km/h.

Interakcija radara i kamera značajno smanjuje rizik od neopravdanog upozorenja, kako bi se izbjeglo nepotrebno ometanje vozača.

Emergency Stop Signal (ESS)

kamioni-man-tgx-d38-2016-proauto-06

U slučaju naglog kočenja, ESS aktivira ne samo stop-svjetla, već i svjetla upozorenja koja brzo trepere i na taj način obavještava vozila iza. Studije su pokazale da pravovremeno upozorenje pomaže u spriječavanju udara u zadnji dio vozila, kao i lančane sudare, koji su u takvim situacijama česti.

Lane Guard System (LGS) i ACC

Novi LGS sistem koristi tehnologiju fotoaparata za što veću preciznost u otkrivanju traka i oznaka na cesti, te upozorava vozača ukoliko ih se ne pridržava. Dodatne funkcije povećavaju komfor vozača, jer uzima u obzir činjenicu da vozači, radi sigurnosti često voze izvan zadatih traka i oznaka.

Adaptive Cruise Control (ACC), jednostavno rečeno služi za kontrolu i regulaciju udaljenosti između vozila, tako što prilagođava brzinu vožnje na autoputevima, održavajući odgovarajuću zaštitnu razdaljinu. Ovaj sistem koristi radar i kameru koji detektuju razmake i relativne brzine, te izračunavaju položaj i udaljenost vozila (ili prepreka) ispred. Kamera i radar su u stalnoj komunikaciji upoređujući rezultate, što osigurava visok nivo preciznosti.

LED dnevna svjetla sa senzorima za kišu

kamioni-man-tgx-d38-2016-proauto-04

Već početkom 2016. godine, na prednjem dijelu TGS i TGX modela, svoje mjesto će naći nova LED dnevna svjetla. Naime, svjetlosne baterije su redizajnirane, ugrađeno je novo horizontalno svjetlosno tijelo, sa LED elementima i automatskim sistemom intenziteta. Na taj način će se omogućiti prilagoiđavanja uslovima vožnje i bolja vidljivost. Svjetlosni snop se prilagođava ambijentu, i aktivno “učestvuje” u vožnji, te se prilagođava kišnim uslovima, kao i saobraćaju, kako bi se spriječilo zasljepljivanje vozača koji dolaze u susret.

MAN kontinuirano ulaže u razvoj novih sistema sa kojima želi smanjiti potrošnju goriva i povećati nivo sigurnosti na cestama. Takvi napori rezultuju smanjenju ukupnih troškova, ali i podizanju komfora za vozače. U takvim kombinacijama profitiraju svi: operatorima se smanjuju izdaci, vozači se manje zamaraju, a ostali učesnici u saobraćaju su sigurniji. Naravno, tome teže i novi sve strožiji propisi, pa svi proizvođači teže istim ciljevima i sve više ulažu u razvoj novih sistema. Na taj način, novi sistemi se ugrađuju u kamione, čak i prije stupanja propisa na snagu, čime se opravdavaju visoke investicije.

proauto.ba

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW