info@autonovosti.com
Aktuelnosti

Mazda proslavlja 50 godina “ljubavi” s rotacionim motorima

559pregleda

U Mazdi su obilježili 50 godina od ugradnje prvog rotacionog motora koji je 1967. godine pokretao model Cosmo Sport.

Mazda je model Cosmo Sport, koji je van Japana prodavan s oznakom 110S, proizvela u samo 1.176 primjeraka. Automobil je predstavljen 1967. godine i bio je prvi u nizu Mazdinih modela koje je pokretao rotacioni motor.

Od 1967. do poslednjih primjeraka sportskog modela RX-8, koji se proizvodio od 2002. do 2012. godine, Mazda je proizvela skoro dva miliona rotacionih motora.

Rotacioni motor pokretao je i legendarni trkački prototip 787B grupe C kojim je Mazda 1991. godine pobjedila u trci 24 sata Le Mana.

Mazda bi novu generaciju rotacionog motora mogla da ponudi do kraja dekade, a u dobro informisanim krugovima pominje se kombinacija s produkcijskom verzijom automobila koja bi trebalo da bude bazirana na konceptnom modelu RX-Vision koji je premijerno predstavljen 2015. na Sajmu automobila u Tokiju.

 

auto.blog.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW