info@autonovosti.com
Mercedes GLB
AutomobiliNovosti

Mercedes GLB

1.56Kpregleda

Nakon promocije koncepta na aprilskom sajmu automobila u Šangaju, Mercedes je predstavio i definitivnu, serijsku verziju SUV modela GLB.

GLB je dakle još jedan Mercedesov novitet napravljen na MFA2 platformi, ali neće biti poslednji, u septembru naime stiže i nova generacija modela GLA. U odnosu na GLA, kod GLB-a je veći naglasak na prostranijoj kabini (biće dostupna i verzija sa tri reda i sedam sjedišta), većem prtljažniku i nešto robusnijem izgledu (zaštita donjih djelova, standardni krovni nosači…).

Takođe, na raspolaganju će između ostalog biti i LED High Performance prednja svjetla i LED prednja svjetla za maglu.

Mercedes GLB

U standardnoj verziji sa pet sjedišta naslon zadnje klupe je djeljiv u odnosu 40:20:40, a treba napomenuti i da zadnja sjedišta mogu da se pomjeraju uzdužno. U varijanti sa sedam sjedišta Mercedes je za putnike u trećem redu predvidio i bočne vazdušne zavjese, držače za čaše… Imajući u vidu rođačke veze sa A, B i CLA klasom kao i budućom generacijom modela GLA, i GLB je dobio sličan enterijer, što podrazumijeva i digitalnu intrument tablu, sjedišta sa hlađenjem i masažom, kao i ventilacioni otvore u obliku turbine.

Mercedes GLB

Posebno mjesto i ovdje zauzima infotainment sistem MBUX (Mercedes-Benz User Experience), koji ima sposobnost učenja zahvaljujući vještačkoj inteligenciji, kao i inteligentno upravljanje glasom. Treba pomenuti i ambijentalno osvjetljenje, kao i sisteme Active Distance Assist, Active Lane Change Assist i Active Emergency Stop Assist.

Mercedes GLB

GLB je inače dugačak 4634 mm, širok 1834 mm, visok 1658 i ima međuosovinsko rastojanje od 2829 mm. Što se zapremine prtljažnika tiče, ona se u verziji sa pet sjedišta kreće od 560 do 1755 litara.

Što se game tiče, na početku će biti dostupne verzije GLB 200 (sa benzincem od 1332 kubika zapremine, 163KS i 250 Nm, uz 7-stepeni automatski mjenjač), GLB 250 4Matic (ima 2,0 litarski benzinac sa 224KS i 350 Nm, 8-stepeni automatik i pogon na sva četiri točka), GLB 200d (ima 2,0 litarski dizelaš sa 150KS i 320 Nm, 8-stepeni automatik), GLB 200d 4Matic (2,0 litarski dizelaš sa 150KS i 320 Nm, 8-stepeni automatik i pogon na sva četiri točka), kao i GLB 220d 4Matic (pod haubom je 2,0 litarski dizel agregat sa 190KS i 400 Nm, uz 8-stepeni automatik i pogon na sva četiri točka). Kasnije stižu i nove verzije, među njima i sportrski AMG 35 sa 2,0 litarskim turbo benzincem i 306KS.

Mercedes GLB

Sem ovih konvencionalnih verzija, tokom 2021. godine se u prodaji očekuje i potpuno električna verzija, vjerovatno pod oznakom EQB. Proizvodnja Mercedesa GLB će se po ranijim najavama odvijati u Meksiku, ali i u fabrici u Pekingu, za potrebe kineskog tržišta.

Prodaja Mercedesa GLB će u Evropi startovati kasnije ove godije, dok cijene još nisu saopštene.


Pogledajte i VIDEO:

 

autoblog.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW