info@autonovosti.com
ultima rs
Automobili

Ultima RS sa 1200 konja

862pregleda

Ultima RS je novi model britanskog automobilskog proizvođača koji je najpoznatiji po modelu Ultima GTR. Debitovaće na Goodwood festivalu brzine, ali zainteresovani kupci mogu unaprijed naručiti svoj primjerak direktno na sajtu kompanije.

Dizajn je inspirisan automobilima koji su se takmičili u Grupi C, na trkama izdržljivosti, tokom 1980-ih i 1990-ih godina. Kao uzori su poslužili Porsche 956 i Jaguar XJR-12.

U odnosu na prethodni model kompanije, Ultima RS je spolja kompletno podređena aerodinamici i naravno potisnoj sili, koja će ovaj automobil držati prilijepljenim za asfalt, kako bi se postigle što bolje brzine i upravljivost. Za to su zaduženi prednji spliter, aerodinamički žileti na prednjem braniku, difuzor i spojler na zadnjem dijelu.

Na raspolaganju je više V8 motora, koji dolaze iz General Motorsa. Svi su zapremine 6,2 litra. Bazni model je LT1 koji je snage 480 KS, zatim LT4 koji uz pomoć turbopunjača razvija 650 KS. Prava poslastica je LT5 sa snagom od 800 KS, koji može biti “napucan” do 1200 konja!

Ultima RS će dolaziti samo sa manuelnim mjenjačem, koji će imati 6 brzina. Iz kompanije odbacuju mogućnost da će se automatski mjenjač nuditi kao opcija ikada.

RS je superautomobil koji je više orjentisan za trkačke staze, ali ga je moguće malo unaprijediti kako bi bio pogodniji i za “normalnu” vožnju. U ta unaprijeđenja spadaju: klima, navigacija, kamera za vožnju u rikvers, parking senzori, sjedišta sa bočnom potporom od kože ili alkantare, LED svjetla.

ultima rs

Ultima RS će se nuditi sa volanom na desnoj i lijevoj strani, što znači da će biti isporučivan širom svijeta. To znači da će Ultima RS u nekim zemljama biti zabranjena za vožnju po javnim putevima. Znači jedina opcija je trkačka staza. Za buduće vlasnike to neće predstavljati nikakav problem.

ultima rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW