info@autonovosti.com
Aktuelnosti

Najbezbjedniji automobili u 2015. godini

1.02Kpregleda

Kako prenosi B92, EuroNCAP je sumirao rezultate testova iz 2015. i proglasio pobjednike u oblasti bezbijednosti u osam kategorija.

Svake godine nezavisna organizacija koja se bavi ispitivanjem bezbijednosti vozila na evropskom tržištu ispituje na desetine novih modela. Nakon izvršenih testova sudara i analize elektronskih sistema asistencije, automobili se ocjenjuju u četiri oblasti: bezbijednost odraslih putnika, bezbijednost djece u vozilu, bezbijednost pješaka i bezbijednosni sistema asistencije vozaču. Na osnovu dobijenih rezultata u sve četiri kategorije, vozilu se dodjeljuje konačna ocjena svedena na broj zvjezdica (1-5).

S obzirom da se modeli različitih klasa ne mogu direktno upoređivati samo pomoću dodijeljenih zvjezdica, EuroNCAP na početku svake godine daje pregled najbezbjednijih vozila po kategorijama za prethodnu kalendarsku godinu. Sva testirana vozila u 2015. podijeljena su u osam kategorija, a pojedine klase su izostavljene jer je u godini koja je iza nas ispitan isuviše mali broj modela iz tih automobilskih segmenata.

Za najbezbjedniji u klasi velikih SUV modela proglašen je Volvo XC90.

Volvo-XC90-First-Edition-03

Najsigurniji mali SUV u 2015. bio je Mercedes GLC (naslednik “kockastog” GLK).

2015-Mercedes-Benz-GLC-250-3

Među velikim porodičnim automobilima titulu najbezbednijeg u klasi odneo je novi bazni model kompanije Jaguar, limuzina XE.

jaguar_xe_s_dynamic_03

Prema EuroNCAP-u, najbolju zaštitu u klasi malih porodičnih vozila obezbeđuje luksuzni kompaktni hečbek Infiniti Q30.

Top_header

U kategoriji  “supermini” ili klasa gradskih automobila – titula najbezbjednijeg u 2015. pripala je novoj Hondi Jazz.

2015-Honda-Jazz-front-quarters-South-Africa

Veliki MPV automobil koji pruža najbolju zaštitu u poređenju sa ostalim novim srodnim modelima na evropskom tržištu je Ford Galaxy, dok je isto zvanje u kategoriji malih MVP vozila dodijeljeno modelu VW Touran.

Ford Reveals All-New Galaxy; Luxurious Seven-Seater Offers First

2015-VW-Touran-6

Na kraju, najbezbjedniji model u klasi “roadster sport” je Mazda MX-5.

00_mazda_mx-5

Važno je napomenuti da je uprkos pooštravanju kriterijuma iz godine u godinu i u 2015. najveći procenat testiranih modela osvojio maksimalnih 5 zvjezdica i da su razlike u bezbijednosnim osobinama najbolje ocijenjenih automobila veoma male.

b92.net

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW