info@autonovosti.com
ferrari 90 godina trkačke istorije
Zanimljivosti

Posebna izložba u Ferrari muzeju u čast 90 godina trkčke istorije

182pregleda

Ova legendarna kompanija će zauvijek ostati upamćena u istoriji kao velikan auto industrije i auto trkanja…

Scuderia Ferrari je ime za koje danas svako zna, ali malo ko zna da je prije tačno 90 godina Enzo Ferrari započeo ovu priču koja danas ima status legendi i mitova. Enzo je u početku pravio i vozio automobile za Alfa Romeo da bi kasnije osnovao svoj tim koji, a to je upravo bio Scuderia Ferrari. Prvi trkački automobil koji je nosio crnog konja na sebi bio je model Avio Avio Costruzioni 815 koji se takmičio u trkačkoj sezoni 1939. godine.

Ferrari kompanija je zato odlučila da proslavi 90. rođendan i da obilježi ulazak u 10. trkačku deceniju ove kompanije, pa će zato biti napravljena posebna izložba u Ferrari muzeju u Maranelu, gdje će biti predstavljeni neki od najređih i najočuvanijih trkačkih modela koji su godinama ponosno nosili ime Scuderia Ferrari.

Neki od modela koji će se na ovoj izložbi pojaviti su 288 GTO, F40, F50, Enzo, a LaFerrari i replika P80/C.

 

autoexclusive.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW