info@autonovosti.com
Uncategorized

Toyota testira svoj hiperautomobil (VIDEO)

917pregleda

Nova Supra je trenutno najsportskija Toyota, ali to će se u skoroj budućnosti promijeniti. Naime, Toyota je potvrdila da radi na razvoju novog hiperautomobila koji bi bio 3 do 4 puta snažniji od nove Supre.

Riječ je o modelu GR Super Sport koji se razvija u dvije verzije, drumskoj i trkačkoj koja će učestvovati u novoj FIA klasi za hiperautomobile na trkama izdržljivosti (WEC) u sezoni 2020/2021. Tačnije, trkačka verzija će se bazirati na drumskoj, a sada po prvi put imamo uvid u testni prototip kojim je na stazi Fuji Speedway upravljao Toyotin glavni izvršni direktor Akio Toyoda.

Drumska verzija ovog automobila će u stvari biti tzv. duhovni naslednik drumske verzije modela TS020 GT-One s kraja 90-ih godina prošlog vijeka. Ako je ranije predstavljena studija pokazatelj puta kojim će krenuti serijski model, radiće se o hibridnom sportskom automobilu dinamičnog dizajna i snage oko 1000 KS. Podsjetimo, studiju koja je predstavljena prije otprilike godinu dana je pokretao centralno smješteni 2,4 litarski bi-turbo V6 uparen s električnim pogonskim sklopom.

Trkačka verzija će čak biti nešto slabija s obzirom da pravila za pomenuto takmičenje ograničavaju snagu na 750 KS i masu vozila na 1100 kg. Takođe, proizvođači neće morati da ugrade električni dio pogonskog sklopa, ali ako to učine električni motori neće smjeti da razvijaju snagu veću od 275 KS.

Očekuje se da će drumska verzija na tržište stići u ograničenoj seriji, a cijena će odgovarati visokim performansama i ekskluzivnosti. Drugim riječima, zainteresovani mogu početi da pripremaju milione.

 

autonet.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW