info@autonovosti.com
Novosti

Sa srećom! BMW Serija 2 Active Tourer i Gran Tourer bez naslednika

606pregleda

Bavarci će nakon završetka proizvodnog ciklusa modela BMW Serije 2 Active Tourer i Gran Tourer ugasiti ova dva modela

Sa prednjim pogonom, motorima od 3 cilindra i povišenom minivan karoserijom, Active Tourer i Gran Tourer daleko su od tipičnog BMW-a. Ipak, podstaknuti tržištnim uspjehom Mercedesa B klase, koji je lansiran još 2005. godine, u bavarskom proizvođaču odlučili su da 2014. ponudi konkurentski model Active Tourer. Godinu dana kasnije stigla je i produžena verzija sa 7 sjedišta, Gran Tourer.

Sa druge strane, Mercedes je umjesto razvoja B klase sa 7 sjedišta, nedavno predstavio potpuno novi model – SUV GLB.

S obzirom da SUV/krosoveri sve više potiskuju klasične minivan automobile, nije veliko iznenađenje što su u BMW-u odlučili da Serija 2 Active Tourer i Gran Tourer ostanu bez direktnih naslednika. Kako piše Autocar, BMW će pokušati da potencijalne kupce ovih vozila u budućnosti ubijedi da kupe neki od SUV modela bavarskog proizvođača. U BMW-u tvrde da su minivan modeli odigrali svoju ulogu u privlačenju novih kupaca, koji inače ne bi bili zainteresovani za neki drugi klasični model ovog brenda, ali novopečene klijente sada je potrebno i zadržati.

Najviše primjeraka modela Serije 2 Active Tourer i Gran Tourer, BMW je prodao u 2016. godini, kada je u Evropi isporučeno 100.502 jedinice. Ipak, prodaja je od tada u padu, pa je 2017. pala na 85.255 automobila, a prošle, 2018. godine na svega 68.367 vozila.

 

b92.net

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW