info@autonovosti.com
Zanimljivosti

Prva kazna za vožnju u alkoholisanom stanju određena hodanjem po ravnoj liniji

597pregleda
Londonski taksista George Smith je 1897. nakon udarca u zid kažnjen za pijanstvo, a Dreger je izumljen 1931. godine

Godinu dana nakon prve kazne za prebrzu vožnju, ‘debitovao’ je i pijani vozač. Londonski taksista George Smith se 10. septembra 1897. taksijem na struju (jednim od 75 u Londonu) brzinom od 9 km/h zabio u zid. Preko noći je postao poznat, jer je njegov razgovor s policajcem na ulici prenio Morning Post.

– Koliko brzo sam vozio, pitao je. – Negdje oko 13 km/h,  odgovorio je policajac. – Nemoguće, uspinjao sam se i najbrže što sam mogao voziti je 9 km/h, nije se dao zbuniti George. – Niste optuženi za prebrzu vožnju, nego za vožnju u alkoholisanom stanju. Što kažete na to? – Priznajem da sam popio dvije čaše piva. Jako mi je žao, ovo je prvi put da sam optužen za vožnju u alkoholisanom stanju, pokajao se George, koji je kažnjen sa 25 šilinga.

Ukoliko Vas zanima

Prva kazna za prekoračenje brzine – 13 km/h se smatralo prebrzom vožnjom

Walter Arnold je 1896. londonskim ulicama vozio četiri puta brže od dopuštenih 3,2 km/h te je morao platiti kaznu od jednog šilinga Kad je Carl Benz 1886. konstruisao Benz Patent-Motorwagen, koji se smatra prvim automobilom u istoriji, vjerovatno nije mogao niti zamisliti da će u saobraćajnim nesrećama u 21. vijeku godišnje živote gubiti 1,3 miliona […]

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima
0 comments

Vozači su tada i početkom 20. vijeka na alkohol testirani hodanjem po ravnoj liniji. Prvi je uređaj za mjerenje “pijanosti”preko izdahnutog vazduha (Dreger), nazvan ‘Drunkometer’ 1931. izumio Rolla Neil Harger sa univerziteta Indiana.

 

autoportal

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW