info@autonovosti.com
Zanimljivosti

Prva kazna za prekoračenje brzine – 13 km/h se smatralo prebrzom vožnjom

836pregleda
Walter Arnold je 1896. londonskim ulicama vozio četiri puta brže od dopuštenih 3,2 km/h te je morao platiti kaznu od jednog šilinga

Kad je Carl Benz 1886. konstruisao Benz Patent-Motorwagen, koji se smatra prvim automobilom u istoriji, vjerovatno nije mogao niti zamisliti da će u saobraćajnim nesrećama u 21. vijeku godišnje živote gubiti 1,3 miliona ljudi. Najčešći razlozi? Prebrza vožnja i vožnja u alkoholisanom stanju..

Prva kazna za prebrzu vožnju uručena je 10 godina nakon što je Benz proizveo svoj Patent-Motorwagen. Prekršitelj je 1896. bio Walter Arnold iz Peckhama, londonskog kvarta koji je proslavio Delboy iz Mućki. Jurio je londonskim ulicama s ‘vratolomnih’ 8 mph (12,9 km/h), četiri puta brže od dopuštenog. Tada se u Londonu smjelo voziti samo 2 mph (3,2 km/h), izvan grada 10 mph (16 km/h).

Walter Arnold je u svojem ‘divljanju’ zaobišao gospodina sa zastavom i nekoliko minuta bio velika opasnost. Dežurni policajac ‘podivljalog’ vozača nije ganjao u nekakvom superautu s kraja 19. vijeka, nego je jurećeg biznismena lovio na biciklu. Potjera je trajala čak 7,5 km.

Nakon što je zaustavljen kažnjen je jednim šilingom (jedna je funta tada imala 20 šilinga). Za običan puk nije to bilo ni malo, ali bogatom Arnoldu tek simbolično. Bio je jedan od prvih prodavača automobila u Velikoj Britaniji, uvozio je Benzove automobile. Od 1896. do 1899. proizvodio i svoje automobile temeljene na Benzu.

Brzinski limit u britanskim gradovima je 1896. povećan sa 2 na 7 mph (3,2 na 11,3 km/h), a sa 10 na 14 mph (16 na 22,5 km/h) van grada, pritiskom novog ‘automobilskog’  lobija. Policajci su brzinu tada mjerili ‘odokativno’, odnosno procjenom.

Ako vas iznenađuje prenizak limit, to nije bilo sve, ispred automobila morao je hodati čovjek s crvenom zastavom (Red Flag Act), koji je upozoravao prestravljene prolaznike i kočijaše na dolazak novog čuda zvanog automobil. Prva žrtva automobila bila je pješak, Bridget Driscoll, koja je 17. avgusta 1896. u Londonu udarena brzinom 4 mph (6,4 km/h).

650.000 eura najveća je ikad plaćena kazna zbog prebrze vožnje. Šveđaninu je u Švajcarskoj 2010. u Mercedes-Benzu SLR-u izmjereno 297 km/h.

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW