info@autonovosti.com
KorisnoPolovni Automobili

Renault Megan 2 2002. – 2009.

36.7Kpregleda

Renault Megan 2 odlikuju prvenstveno izuzetna udobnost i bezbijednost, ali ne i pouzdanost.

Porodica Megan proširila se na praktično sve zamislive kategorije, pa je pored kombi-limuzine sa troje i petoro vrata ponuđena i klasična limuzina, karavan (ova dva modela imaju duži međuosovinski razmak), a poglede je izmamio CC sa tvrdim sklopivim krovom. U dobro poznatoj tradiciji Reno, Renault Megan 2 je ponuđen uz veliki izbor motora, kao i bogatu paletu paketa opreme.

Redizajnirane modele najlakše je prepoznati po nešto izmijenjenoj masci, kao po i novim oblikom otvora za vazduh na braniku. Sa zadnje strane, promjene su se zadržale samo na obliku zadnjih svjetala, dok je sve drugo ostalo isto. Iako se ovaj redizajn čini minimalnim, Renault je uz modifikaciju određenih elektronskih sistema i promjenu pojedinih plastičnih elemenata u unutrašnjosti, Megana značajno unaprijedio. Najbolji izbor za kupovinu, upravo je model nakon redizajna.

Renault-Megane_II_Hatch_2003_800x600_wallpaper_01

Odlični motori, solidna kabina i udobnost, ali prilično nepouzdana elektronika, pa obavezno provjerite SVE komande. Kočnice znaju da prave probleme, paljenje i odgovor na gas takođe poznati problemi.

Renault-Megane_II_Estate_2003_800x600_wallpaper_04

Možemo smatrati da se pouzdanost Renault Megan 2 vraća u normalu sa redizajniranom verzijom od januara 2006. Prije toga, rekord je neprijatan, kako u broju različitih kvarova, tako i u ozbiljnosti istih.

Renault-Megane_II_CoupeCabriolet_2.0_Dynmaique_Version_2003_800x600_wallpaper_08

Tako pri kupovini Renault Megan 2 starijim od 2006., neophodan je oprez.

KOMFOR

Kada se prvi put pojavio, sada već stari Renault Megan 2 je izazvao čuđenje javnosti zbog svog neobičnog dizajna ponajviše zadnjeg dijela, ali bilo je potrebno samo par mjeseci na putu da se ljudi naviknu i prihvate ga takvim kakav jeste.

Renault-Megane_II_Estate_2003_800x600_wallpaper_0b

Dizajn Renault Megan 2 je gledano od naprijed agresivan, sa oštrim linijama, malom prednjom maskom sa izraženim Renaultovim amblemom. Nazad, prati trend započet sa Avantajmom i Vel Satisom, zadnje staklo je gotovo vertikalno postavljeno a svjetlosna grupa je gurnuta na ivice, i dominira veliki branik.

Renault-Megane_II_Estate_2003_800x600_wallpaper_0d

Renault Megan 2 izgleda nesvakidašnje, drugačije, ali filozofija Renaulta da ne pravi bezlične automobile je uspjela, jer i dopadljiv i prepoznatljiv izgled prodaje automobil. U putničkom prostoru napred ima dovoljno mjesta, kako za noge tako i za glavu. Komande su na dohvat ruke, kokpit je lijepo dizajniran, volan je malog sportskog prečnika i leži fantastično u ruci. Sjedišta su izvanredna, čak i pozadi gdje nema previše mjesta za noge, ali ni konkurencija ne nudi više. Kvalitet materijala, počevši od plastike na konzoli i vratima, preko štofa koji je prijatan na dodir je odličnog kvaliteta. U hečbek verziji prtljažnik je prosječnih dimenzija i iznosi 330 litara, a kada se obori zadnja klupa i čitavih 1190 litara.

Renault-Megane_II_Estate_2003_800x600_wallpaper_0c

Kako to ide, udobnost i sportske performanse ne idu zajedno pa možete očekivati veća naginjanja karoserije u krivinama pri oštrijoj vožnji. Renault Megan 2 je dostupan i kao limuzina i kao hečbek, s tim što mjesta za noge na zadnjoj klupi kod varijante sa petora vrata baš i nema dovoljno.

Renault-Megane_GT_2007_800x600_wallpaper_0f

Na zadnjoj klupi Renault Megan 2 nema pretjerano mnogo mjesta za noge, a oni viši vozači će blago dodirivati krov glavom. Ono što je za pohvalu je veliki i pravilno oblikovan prtljažnik, pa mjesta za kofere ima sasvim dovoljno. Ako je potrebno, zadnja klupa se lijepo sklapa pa je moguće povesti i nešto veći teret. Unutrašnjost je prijatna, sjedišta pružaju dobru potporu, a sama vožnja je mirna i prijatna.

Renault-Megane_GT_2007_800x600_wallpaper_0d

Instrument tabla Renault Megan 2 je pregledna, ali ne i očitavanje digitalnih poruka na centralnoj konzoli koje se pri dnevnoj svjetlosti jedva razaznaju.

Renault-Megane_II_Estate_2003_800x600_wallpaper_1a

Klima uređaj je i nakon pet godina upotrebe i dalje efikasan i upotrebljiv, mada je radio-stereo uređaj nepraktičan ukoliko na centralnoj konzoli pokušate da podesite parametre, naročito u toku vožnje. Rješenje za to su dobro skrojeni tasteri desno iza upravljača koji se vrlo lako koriste.

218398926_06c069ad37

Kao što je poznato, Renault Megan 2 za startovanje motora koristi karticu koja je vrlo praktična, a pritiskom na taster, dok držite pritisnutu kočnicu ili kuplung, bespogovorno pali, detalj koji je mnogo praktičniji u odnosu na većinu automobila u klasi koji koriste ključ.

Dobra antikorozivna zaštita karoserije obezbjeđuje dugovječnost Renault Megan 2.

MOTORI

Kliknite na sliku da je uvećate
Kliknite na sliku da je uvećate

I ovdje akcenat stavljamo na dizele, ali treba pomenuti i, takođe privlačne, benzinske varijante.

Počevši od najmanjeg benzinca 1.4 sa 98 KS, pa preko uglađenijeg i jačeg 1.6 litarskog sa 115 KS i sportske mašine od 2.0 litra sa 136 KS. Agregati se rado vrte, elastični su, potrošnja nije visoka, a performanse su ubjedljive čak i sa najslabijim četvorocilindrašem, jer i sa njim Renault Megan 2 dohvati 183 km/h i ubrza od 0 do 100 km/h za prihvatljivih 12,5 sekundi.

Ipak, na našem tržištu najzastupljenije su dizel varijante. U Renault Megan 2 su ugrađivane dvije varijante od 1.5 sa 80 i 106 KS, kao i sada već čuveni 1.9 dCi na koji bi i mi bacili sve svoje karte. Dobro poznati 1.9 dCi u dvije varijante, sa 120 KS i jači sa 136 KS. Najbolji izbor u ovom slučaju bi bio 2.0 dCi sa cijelih 150 KS i kombinovanom potrošnjom od samo 5 litara euro dizela.

2007-renault-megane-sport-4_600x0w

Renault Megan 2 1.5 dCi motorom troši 4,6 litara euro dizela, postiže 170 km/h, i ubrzava do stotke za 14,3 sekundi, i to karoseriju koja je teška 1195 kg. Iako je motor male zapremine radi uglađeno, jedino kada startujete motor možete otkriti njegovo dizelsko porijeklo. U normalnim uslovima vožnje ne nedostaje mu snage, motor je izrazito elastičan, ali nije sportski.

Mjenjač je izuzetno precizan, u bilo kom režimu rada motora prosto klizi, prenosni odnosi su odlično izračunati, tako da je zadovoljstvo baratati sa njim.

Upravljač je precizan, direktan, iako prenosi nešto više vibracija sa kolovoza nego konkurencija.

Ogibljenje je takođe na visokom nivou, udobno je, ne prenosi mnogo vibracija i odlično podnosi neravnine. Uprkos tome Renault Megan 2 u oštrim krivinama leži dobro i Renault Megan 2 se lako kontroliše u svakoj situaciji. Idealan automobil za duža putovanja, jer i posle dugotrajnih vožnji ostajete dovoljno svježi.

KVAROVI

Reno inače ne spada u najpouzdanije proizvođače automobila pa je tako i sa Meganom. Najveći problem predstavlja elektrika, a tu podrazumijevamo razne probleme sa podizačima prozora, brisačima, žmigavcima, a kod Renault Megan 2 sa karticom za otključavanje vrata i pokretanje motora su mogući i potpuni otkazi ovog, nimalo jeftinog dijela.

Renault-Megane_II_Hatch_2003_800x600_wallpaper_0e

Još jedan problem predstavlja i to što kvarovi nisu tipični, pa budite spremni da ostavite svog ljubimca u servisu duže nego što bi ste to željeli.

Obratite pažnju i na neka škriputanja u kabini, mada nisu česta, ali se dešava da plastika popusti na pojedinim mjestima.

Kočnice znaju da cvile, što se uglavnom vrlo lako rešava.

Renault-Megane_II_Hatch_2003_800x600_wallpaper_10

Najčešći benzinac je 1.6 16V sa 115 KS koji ima najčešće probleme bobine i elektronike motora.

Kako je preporučen dizel motor, da vas upozorimo da obratite pažnju na turbinu, jer nije rijedak slučaj otkaza iste. Obratite pažnju i na interkuler. Nosači dizel motora stvaraju buku i nisu dugotrajni. Kod dizel motora 1.5 dCi mogući su problem sa nosačima motora nakon većeg broj pređenih kilometara. Najčešće se radi o hidrauličnom nosaču i nosaču motora smještenom između motora i mjenjača, nosač lijevo od mjenjača je izdrživiji.

Najpopularniji motori su dizelaši 1.5 dCi i 1.9 dCi. Zbog lošeg kvaliteta goriva slabiji motor može da ima problem sa brizgaljkama nego agregat od 1.9 dCi.

1.5 dCi od 86/82 KS (i 70/65 KS na Cliu) imaju Delphi ubrizgavanje i elektroniku i tu zna da dođe do poznatog problema sa Delphi pumpom koja se zbog slabog kvaliteta materijala, poslije određene kilometraže oljušti i opiljci završe u diznama i zapuše ih, problem je riješen prelaskom na korišćenje sistema ubrizgavanja drugog proizvođača.

Renault-Megane_RS_3-door_2004_800x600_wallpaper_03

Otkazi brizgaljki kod dizela su najčešće zbog lošeg goriva, sistem ubrizgavanja kod 1.9 dCi je izdrživiji nego kod 1.5 dCi, ali je kod 1,5 dCi potrošnja manja.

Kod dizela je preporučeno na svakih 50000 km čišćenje cijevi i EGR-a, simptomi zapušenog EGR ventila su, da se auto guši na obrtajima preko 2000 km, slabije vuče, više dimi (ispadaju crne mačke iz auspuha), više troši goriva i najzad lampica „slavinica“ u ćošku, žuta (motor) svetli. To znači da je dio naslage iz cijevi otpao i blokirao rad EGR ventila, tada obično, auto nije u stanju da radi normalno ili ne radi uopšte ili radi znatno slabije, kako kod koga, zavisi gdje je ventil ostao zatvoren ili otvoren.

Remenica alterntora sa kvačilom češće otkazuje kod 1.5 dCi nego kod 1.9 dCi dizelaša.

Preporuka je da se kod dizela zamijeni remenica radilice na velikom servisu na 60 000 km, jer propada.

Pranje motora treba izbjegavati, prije svega zbog kutije sa relejima i osiguračima koje su osjetljive na vlagu.

Renault-Megane_II_Estate_2003_800x600_wallpaper_06

Renault Megan 2 proizvedeni do 20.aprila 2004. pozvani su na naknadni servis zbog zamjene gumenih crijeva prednjih kočnica, koje bi inače mogla da se nađu previše blizu diskova.

Problem sa kompresorom klima uređaja zbog nepravilnog funkcionisanja konektora, imao je Reno Megan proizveden 2008., što je rješavano u garantnom roku.

Kod prednjeg trapa problem su krajevima letvi upravljača zbog pojave zazora, ležaji prednjih točkova.

Obratite pažnju – Renault Megan 2:

 • Stanje upravljačkog sistema
 • od elektronike, provjerite podizače prozora, mjerače pritiska u gumama i, ono najskuplje, ispravnost ključ kartice, što je i najveća boljka.
 • neravnomjerno trošenje zadnjih pneumatika
 • provjerite paljenje i odgovor mašine na papučicu gasa

Najčešći probleme koji se javljaju kod Renault Megan 2:

 • turbina. Na 1.9 dCi 120 KS do kraja 2003 ,slaba turbina može dovesti do loma u turbini, dovodi do velike potrošnje motornog ulja, a često i do kvara motora. To je rjeđe nego na Laguni 2, ovaj nedostatak je i dalje prisutan na Meganu 2.
 • donji trap. Do kraja 2004, neusklađena geometrija na zadnjoj osovini izazvala ubrzano trošenje guma, posebno u veličini 17 inča i Continental brenda. Lijek je zamjena osovine koja nije podesiva.
 • Grijači. Na dCi do 2003, slabi grijači, koje treba zamijeniti prije 80000 km, nekad i manje.
 • benzinski motor neće da startuje. Na benzinskim motorima do sredine 2003. , ponekad se ne pokreću. Zamjena TDC senzor, senzora radilice, i / ili svećice.

7076_hd_ren2004meganers

Problemi i opozivi

Renault Megane druge generacije, u toku pet i po godina na tržištu opozvan je ukupno šest puta.

 • Renault je 30.11.2004. godine prvi put opozvao Meganea. Na 300 opozvanih Meganea RS-ova, problem je bio izražen na provodnicima kočionog ulja koje je bilo preblizu prednjim diskovima. U određenim slučajevima, spojevi između kočionih crijeva mogu se ošteti zbog kontakta sa diskom, što dovodi do curenja kočionog ulja i slabljenja kočionog sistema. Na opozvanim modelima kočiona crijeva su djelimično izmeštena, a oštećenja su sanirana. Opoziv je registrovan pod oznakom R/2004/205.

 

 • Najveći opoziv Meganea i Scenica druge generacije Renault je napravio u šestom mjesecu 2006. godine. Na 57.995 opozvanih primjeraka problem se manifestovao gubitkom kočione sile, koji je bio izazvan nedostatkom graničnika koji onemogućuje prevelik pritisak na pedalu kočnice. Na modelima na kojim je nedostajao takav graničnik, naknadno je ugrađen. Opoziv je registrovan pod oznakom R/2006/078.

 

 • Renault je opozvao i 173 Meganea Coupea u desetom mjesecu 2010. godine. Prednja sjedišta nije bilo moguće adekvatno namjestiti u odgovorajuću poziciju, jer je mehanizam za podešavanje sjedišta bio oštećen. Pored toga, problem se pojavio i na metalnoj strukturi sjedišta, koja nije bila dovoljno snažno spojena sa ostatkom konstrukcije. Na opozvanim primercima, Renault je zamijenio sve oštećene elemente, a opoziv je registrovao pod brojem R/2006/178.

 

 • U desetom mjesecu 2006. godine opozvano je 217 Clija treće generacije i Meganea druge generacije. Problem je bio izražen na automatskom menjaču, koji je bez namjere vozača prelazio iz automatskog u manuelni način rada. Takođe, na tabli sa instrumentima često je pisala pogrešna pozicija mjenjača, dok je u nekim slučajevima mjenjač bez potrebe selektovao treću brzinu. Na opozvanim primjercima zamijenjen je kompjuter koji upravlja automatskim mjenjačem, a opoziv je registrovan oznakom R/2006/176.

 • Na 5.354 Scenica i Meganea Sedana druge generacije proizvedene od osmog meseca 2003. godine do desetog mjeseca 2003. godine, problem je bio izražen na prednjim sjedištima koje nije bilo moguće adekvatno namjestiti u odgovarajaću poziciju. Isti problem bio je izražen na kupeima, a Renault je rješavao problem zamjenom oštećenih elemenata. Opoziv je registrovan brojem R/2006/177.

 • Renault je poslednji put opozvao Meganea drugog mjeseca 2008. godine. Na 545 primjeraka Meganea RS-a, nisu ugrađeni Isofix nosači dječijeg sjedišta, što je onemogućilo postavljanje Isofix sjedišta, kao ni postavljanje praktične mreže u prtljažnik. Opoziv je registrovan brojem R/2007/188.

7075_hd_ren2004meganers

ZAKLJUČAK

Reno Megan je praktično legendaran automobil naših puteva. Odlični motori, solidna kabina i udobnost, ali prilično nepouzdana elektronika pa obavezno provjerite sve moguće prekidače, funkciju putnog računara, rad kartice za otključavanje vozila ali i stanje elektronike motora. Nažalost, Renault i dalje nema pravog lijeka za svoju, najblaže rečeno, „nestašnu“ elektroniku.

Dakle Renault Megan 2 je vrhunski proizvod, primjetan je napredak kada je kvalitet u pitanju, a cijena je konkurentna pogotovo kada se uzme u obzir oprema koja je bogatija nego kod skupljeg VW Golfa 5. Koji god motor da odaberete nećete pogriješiti, jedino je pitanje da li odabrati limuzinsku. karavansku ili hečbek verziju. Karavan je za one sa mnogo prtljaga jer proguta od 520 litara pa sve do 1600 litara kada se obore sva sjedišta. Limuzina nudi eleganciju, veliki gepek i pomalo koketira sa višom klasom, a po mnogim kriterijumima je ravnopravna sa mnogo skupljim limuzinama.

pmlautomobili

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW