info@autonovosti.com
Korisno

Chip tuning

3.93Kpregleda

Šta je Chip Tuning? Chip Tuning označava jedinicu za elektronsku kontrolu koja se stavlja u vozila, a znači da će ono imati bolje performanse, bilo da se radi o tome da dobije više snage, manju emisiju štetnih gasova ili bolju efikasnost goriva.

Opšte gledajući, vozila koja imaju chip tuning osjetljivija su na kvalitet goriva te ih na vrijeme treba servisirati. Prvi put su se pojavili u vozilima sedamdesetih godina prošlog vijeka. Chip tuning zapravo je sistem kojim se mogu u motoru kontrolisati razne operacije, prije svega ubrizgavanje goriva u sistem i paljenje, a uz to još niz akcija kao što su regulacija brzine, zatvaranje i otvaranje raznih ventila, ubrzanja (na turbo mašinama), itd. U globalu gledano, chip tuning sistem najčešće se stavlja u vozila kako bi se povećala snaga i obrtni moment motora (za kojih 25 posto) te kako bi se smanjila potrošnja goriva od 15 pa do 20 posto.

transportation and vehicle concept - man using laptop computer in car

Chip tuning znači da se u memoriji upravljačkog uređaja na motoru mijenjaju fabrički parametri koji se vežu uz moment paljenja, količinu goriva i pritisak kojim se puni turbina. Postupak ugradnje može trajati od svega 45 minuta pa do 4 sata ili više, a zavisi koliko je komplikovan sistem ubrizgavanja i upravljački uređaj motora. Postoji nekoliko vrsta tuninga – optimum tuning, eco tuning, power tuning, box tuning.

Unutar samog ECU-a nalazi se pločica s nekoliko čipova, otpornika i drugih elektronskih sklopova. Jedan od tih čipova je EPROM, memorijski čip na kojem su smješteni podaci o radu motora. U EPROM-u se nalaze mape u kojima su upisani podaci o uglu paljenja, količini ubrizganog goriva, pritiska turbine kod turbo motora itd. Osnovni zadatak chip-tuninga je izmjena podataka na tim mapama, povećanje količine ubrizganog goriva, bolji i precizniji ugao paljenja, te kod turbo motora povećanje pritiska turbine, što zavisi i o radnoj temperaturi motora. Rezultat pravilnog chip-tuninga bi trebao biti povećanje snage i obrtnog momenta, a samim tim i bolje performanse vašeg automobila.

Ugradnja samog čipa koji se nalazi u ECU je proces zavisan o modelu i marki automobila, ali obično traje od 2 do 3 sata. U tom vremenskom razdoblju ECU se vadi iz automobila, otvara se njen poklopac, skida se EPROM koji se može reprogramirati ili zamijeniti drugim novim EPROM-om, koji je već programiran. Tu se otvara i mogućnost da se preko OBD (On Bord Diagnostic Port) bez skidanja ECU-a izvrši chip-tuning, tako da se putem prenosnog računara, koji je spojen direktno na ECU, prenesu nove postavke i izmijene mape u EPROM. Postoji i još jedna zanimljiva mogućnost ugradnje SWITCH (prekidača) putem kojeg možemo birati i sami odrediti kada ćemo koristiti standardne ili izmijenjene postavke.

chiptuning

Kada govorimo o optimum tuningu, radi se o najjednostavnijem i najjeftinijem postupku ugradnje chip tuning-a kojim se vozilu daje još snage. Najbolje rezultate imaju obični benzinci i dizeli jer im se poboljšavaju performanse i do 25 posto. Ova vrsta chip tuning-a znači da su performanse optimalno bolje i to nema nikakvog lošeg uticaja na motor.

Eco tuning poboljšava performanse samo turbo dizel motora i ugrađuje se na vozila koja prelaze veoma mnogo kilometara. Kod ove vrste tuninga povećava se okretni moment motora do najviše 10 posto i to pri nižim okretajima, a u isto vrijeme se smanjuje potrošnja samog vozila do najviše 20 posto. Važno je napomenuti da se ne smanjuje snaga motora kod ove vrste chip tuning-a.

Power tuning usmjeren je u cjelosti na snagu motora, odnosno izvlači snagu motora do njegovog optimuma., nekad se može povećati i za čak visokih 40 posto. Budući se ide do krajnjih granica, može se smanjiti vijek motora na automobilu, posebno kod turbo motora.

Box tuning označava posebni modul koji se ugrađuje u vozilo te dolazi sa posebnim adapterom koji je poseban za svako vozilo. Radi se zapravo o običnoj premosnici kojom se poboljšavaju performanse automobila, a ne oštećuje se motor. Zapravo je veoma sličan sistem kao kod optimum tuninga.

chip_tuning_01

Dakle, možemo zaključiti da chip tuning u optimalnom slučaju može poboljšati performanse motora te u isto vreme smanjiti potrošnju. Međutim, treba se raspitati i informirati kada se radi o konkretnom tipu vozila, jer chip tuning nema isti uticaj na sve vrste vozila, odnosno zavisi radi li se o običnom dizelašu ili benzincu ili možda o turbo mašini te o automobilu na plin. Na nekim vozilima, naime, chip tuning može djelovati kao doping na čovjeka, znači poboljšaće se performanse u određenom vremenskom intervalu, ali će u isto vrijeme oštetiti motor, te na dalje staze to nikako nije dobro riješenje. Ponekad je bolje novac koji se misli uložiti u chip tuning uložiti u redovno servisiranje automobila, jer se dugoročno više isplati. Stoga, kada se radi o ovoj inovaciji na vozilu, svakako dobro razmislite i posavjetujte se sa svojim automehaničarom.

Zašto fabrika nije uradila chip tuning?

Fabrike automobila prije puštanja u prodaju novih modela vozila moraju da izvrše homologacije u određenim ustanovama zaduženim za standardizacije i kontrolu kvaliteta novih vozila. Kao primarni test prilikom prijema novih tipova vozila jeste test emisije izduvnih gasova. U cilju zadovoljenja sve strožijih propisa, inžinjeri u fabrikama automobila su prisiljeni na kompromise. To praktično znači da su primorani da na uštrb snage motora prilagode emisiju izduvnih gasova strogo zadatim normama. Te norme su daleko strožije i zahtjevnije od normi koje zahtijeva jedan tehnički pregled koji se vrši jednom godišnje pri registraciji vozila kako u svijetu tako i kod nas.

Dakle, ono sto mi radimo jeste približavanje tih normi zahtevima jednog tehničkog pregleda što rezultira povećanjem snage vašeg motora. Vi dobijate motor iste snage kao što je u osnovi i razvijen na probnom stolu prilikom projektovanja, a prije redukcije snage na uštrb zadovoljenja strogih homologacijskih normi.

Naravno, to ne znači da će vaše vozilo izbacivati bilo kakav crni dim iz auspuha ili na bilo koji drugi način štetiti okolini i drugim učesnicima u saobraćaju. Ovo naglašavamo i da se ne bi pogrešno shvatilo gore navedeno, jer razlika u normama je vidljiva samo na specijalnim mjernim uređajima za analizu izduvnih gasova, a nikako vizuelno ili na bilo koji drugi način.

pmlautomobili

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW