info@autonovosti.com
AktuelnostiKorisnoNovostiSavjeti

Savjeti za vozače-sigurna vožnja i u zimskim danima

1.21Kpregleda

Kranj, 5. novembar – Zimski period je pred nama, pa je neophodno adekvatno opremiti svoje vozilo za zahtevne zimske uslove. Kako bi se vozači jednostavnije pripremili za zimu i obezbijedili odgovarajuće pneumatike, kompanija Goodyear Dunlop Sava Tires je pripremila nekoliko korisnih savjeta.

Iako i ljetnja sezona zahtijeva od vozača potpunu koncentraciju, najveće izazove u vožnji obično donosi zima. Zato Goodyear savjetuje da izdvojite malo vremena i svoje vozilo pripremite za niske temperature još prije nego što zima pokuca na vrata. Čak i ukoliko ne bude poledice ili snijega, važno je da budete spremni za zimska iznenađenja, pri čemu će vam kvalitetni zimski pneumatici pomoći da izbjegnete mnoge neprijatnosti.

1. Obezbijedite odgovarajuće pneumatike

Neki vozači odlučuju da zimi voze sa ljetnjim pneumaticima i lance za snijeg drže u prtljažniku, i time jednostavno daju prioritet štednji na račun svoje sigurnosti. Pri tom ne uzimaju u obzir činjenicu da ljetnji pneumatici nisu efikasni u uslovima kada temperature padnu ispod 7°C, što posebno naglašava Simon Brezavšček, vođa tehničke podrške kupcima u društvu Goodyear Dunlop Sava Tires: “Ljetnji pneumatici na hladnoj, zasniježenoj ili zaleđenoj podlozi ne prijanjaju tako efikasno poput zimskih. Smješa gazećeg sloja ljetnjeg pneumatika je, naime, prilagođena višim temperaturama i upravo zbog drukčije gumene smješe ljetnji pneumatici nisu adekvatni za niske zimske temperature. Nasuprot njima, kvalitetan zimski pneumatik ima mekšu i elastičniju smješu koja i u izuzetno hladnom vremenu ostaje meka i održava svoju elastičnost. Osim toga, specijalna šara dezena gazećeg sloja omogućava dobro prijanjanje u zimskim uslovima i lakšu kontrolu nad vozilom.“ Zimski pneumatici, stoga, nisu od ključne važnosti samo za pouzdanu vožnju na snijegu, već i za sigurnu vožnju na niskim zimskim temperaturama.

2. Pravilno održavajte pneumatike

Briga za ispravnu zimsku obuću vozila ne svodi se samo na izbor odgovarajućih pneumatika. Veću sigurnost tokom vožnje možete postići i pravilnim održavanjem pneumatika tako što ćete, ukoliko se ne odlučite za kupovinu novih, prije početka zimske sezone potruditi da stari pneumatici budu u besprekornom stanju.

3. Provjerite gazeći sloj pneumatika

Pneumatike provjerite bar jednom mjesečno, a posebno prije početka nove zimske sezone. Obratite pažnju na sledeće znake:

– Habanje gazećeg sloja: dubinu gazećeg sloja možete da provjerite mjeračem dubine profila: za zimske pneumatike zakonom propisana minimalna dubina profila 4 mm. Mjerenje se vrši i na unutrašnjem i na spoljašnjem rubu gazećeg sloja.

– Neravnomjerno habanje pneumatika: tokom upotrebe pneumatici se troše, zato morate obratiti pažnju na prekomjerno ili neravnomjerno habanje pneumatika. Ukoliko primjetite da su pneumatici istrošeni na oba ruba, možda ih je potrebno napumpati do propisanog pritiska ili provjeriti da li ispuštaju vazduh, a ako je habanje gazećeg sloja na sredini veće nego na rubovima, to može biti znak da su pneumatici suviše napumpani. Ako je u pitanju nepravilno habanje preporučuje se da savet potražite od stručnjaka.

– Oštećenja i zarezi na pneumatiku: ukoliko primetite bilo kakvo oštećenje (zareze, ispupčenja i slično) odnosno nešto što je neobično za pneumatike, što prije potražite savjet od vulkanizera.

4. Redovno kontrolišite pritisak u pneumaticima

Pritisak u pneumaticima utiče na vodljivost automobila, kočenje i stepen iskorišćenja goriva, a nepravilno napumpan pneumatik se istovremeno brže i neravnomerno troši. Bar jednom mjesečno provjerite i po potrebi korigujte pritisak u pneumaticima, a podatak o preporučenoj vrijednosti pritiska za vaše vozilo potražite u priručniku za korišćenje vozila.

5. Obezbijedite redovno rotiranje pneumatika

Rotiranje pneumatika doprinosi ravnomjernijem habanju gazećeg sloja, čime možete produžiti vijek trajanja pneumatika i obezbediti uravnoteženu vodljivost uz bolje prijanjanje vozila. Preporučljivo je da pneumatike rotirate približno na svakih 5.000 – 7.000 kilometara.

6. Redovno provjeravajte i ostatak vozila

Za sigurnu vožnju takođe je važno i savjesno održavanje samog vozila. U zimskom periodu je, na primer, izuzetno važna redovna provjera stanja kočnica, svjetlosnih uređaja i zimske opreme. Osim toga, tu je i niz drugih uređaja koje morate povremeno, a pred zimu i detaljno provjeriti – akumulator, sistem hlađenja, sistem za dovod vazduha u vozilo, itd. Takođe, potrebno je proveriti brisače, nivo tečnosti za čišćenje vjetrobranskog stakla i slično.

7. Pažljivo vozite u zimskim uslovima

Pored svih navedenih savjeta nemojte zaboraviti na opreznu vožnju prilagođenu vremenskim uslovima. Tako će vožnja sa odgovarajućim pneumaticima, uz savesno održavanje vozila i potrebnu mjeru predostrožnosti u hladnijim mjesecima, predstavljati ne samo užitak, već prije svega sigurnost.

PR saopštenje – Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o.

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW