info@autonovosti.com
Korisno

Sve o ABS senzoru

3.43Kpregleda

Prema zakonu vozilo mora zakočiti čak i kada svi sistem za kočenje otkažu. Što ovo konkretno znači? Znači da će automobil zakočiti čak i kada su vam kočnice otkazale, ali, dakako, ne optimalno, put kočenja bitće znatno duži i riskantniji.

Stariji automobili se manje – više oslanjaju samo na kočnice, dok vozila novije proizvodnje imaju kao dio obavezne opreme i ABS sistem. On obično kontroliše putem senzora i upravo je taj senzor u najvećem broju slučaja uzrok kvara kada se dogodi kvar na ABS sistemu.

Kada kažemo ABS, čini nam se da je to nešto veoma komplikovano, ali zapravo se radi o veoma jednostavnom sistemu. Za početak treba reći da je ABS skraćenica za ‘anti-lock braking system’, a radi se o sistemu koji omogućuje da vozilo, odnosno njegove gume i dalje ostanu na površini puta prilikom kočenja, onemogućuje se da otkliza sa puta te je samim time čin kočenja mnogo sigurniji i brži.

abs-diagram

Središnja jedinica ABS-a je u stalnom nadzoru nad okretanjem svakog od točkova te ih upoređuje. Kada se dogodi da je brzina okretanja nekog od točkova na nuli ili je znatno niža od brzine okretanja ostalih točkova, reaguje sistem tako da na tom točku smanji silu kočenja i polako ga otpušta kako bi se opet počeo normalno okretati. Kad se počne okretati, sistem pojačava silu kočenja, a mi to na papučici kočnice osjetimo poput vibriranja.

abs-brakes_500x363

ABS raspoređuje silu kočenja na zadnju i prednju osovinu. U cijelom tom sistemu senzori su veoma važni, a postoje senzori koji prate okretanja točkova, prsten davatelja signala i jedinica koja obrađuje signale i upravlja cijelim ABS sistemom. Danas poznajemo dvije vrste senzora i tri vrste davatelja signala. Jedna vrsta su analogni ABS sistemi s induktivnim senzorima, a druga su moderni, magnetski sistemi s magnetnim davačem signala. Analogni ABS sistemi su poprilično veliki i kod njih ima popriličnih skokova napona koji se bilježe na središnjoj jedinici. Što je takvih skokova više, to je i viša brzina kretanja. Senzori moraju reagovati na prsten, a kako bi se to dogodilo, potrebna je određen zazor koja mora biti oko 0,6 milimetara. Upravo na ovom dijelu najčešće dolazi do kvara, jer se poremeti zazor i u tom slučaju senzor ne hvata davatelja. Ovi, stari senzori mogu dugo trajati i neki su stariji više od 15 godina, a onda jednostavno – otkažu.

15q20-fj-cruiser-anti-lock-brake-system-940x529

Je li ovakva vrsta senzora u kvaru lako je otkriti multimetrom jer otpor mora biti između 1100 i 1200 Oma. Ako je otpor veći sistem može raditi, ali neće biti ispravan, a ako je otpor na nuli, senzor je otkazao.

Kada govorimo o modernim ABS sistemima, oni na prstenu imaju mnogo malih magneta koji su tako složeni da spolja zamjenjuju sjeverni i južni pol, a senzor sve to bilježi. I ova vrsta sistema može se provjeriti multimetrom, ali je ispravan otpor 1600 Oha. Kod njih je zazor znatn veći i kreće se oko 4 milimetra pa je i njihovo polje tolerancije šire.

Budući se tehnologija u automobilima stalno razvija, treba znati da postoje i ABS sistemi koji imaju davače signala koji su integrisani u ležajeve čime je cijeli sistem znatno pojednostavljen.
Praksa pokazuje da je upravo senzor najčešći uzrok kvara na ABS sistemu.

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW