info@autonovosti.com
Motocikli

Tomos – Svi modeli automatika

3.5Kpregleda

Početkom sedamdesetih godina Tomos se pripremio za samostalnu proizvodnju automatik modela, čime počinje nova era ove fabrike.

Samostalna proizvodnja automatik modela zahtijevala je proizvodnju koja je bila veoma skupa ali je Tomos uspio da izađe na kraj sa svim poteškoćama i 1971. godine na tržištu se pojavio prvi Tomos Automatik A1. Iako je agregat razvijan od strane Tomosa, šasija je preuzeta od Pucha. Maksimalna brzina iznosila je 42 Km/h uz deklarisanu snagu od 2 Ks pri 5.500 o/min. Ukupna težina iznosila je 43 Kg bez goriva.

tomos
Tomos Automatik A1

Slovo A u svakoj oznaci modela označava da se radi o automatik modelima.


Naslednik A1 modela automatika došao je u vidu A3 modela 1973. godine. Iste godine u Tomos fabrici u pogon je puštena nova modernizovana linija proizvodnje sa automatskim mašinama za varenje šasija. Nova linija je označila početak novih šasija u Tomosu. Poslije početka proizvodnje sopstvenih šasija Tomos je u potpunosti i samostalno proizvodio sve svoje modele mopeda i motocikala bez korišćenja Puchovih patenata.

tomos
Tomos Automtaik A3

Automatik A3 imao je drugačiji ram u odnosu na A1 model i proizvodio se od 1973. – do 1978. godine. Agregat je ostao gotovo identičan A1 modelu sa tim što je A3 imao dva automatska stepena prenosa.


Sledeći model automatika izbačen je 1982. godine i nosio je oznaku A3M. U principu se radilo o osvježenoj verziji A3 modela. Osim vizuelnih poboljšanja A3M se ne razlikuje drastično od A3 modela. Snaga agregata ostala je na 2 ks pri 5.500 o/min.

tomos
Tomos A3M

Još jedan osvežen model automatika pušten je na tržište 1986. godine sa oznakom A3MS. Ni ovaj novi model nije se razlikovao po performansama od prethodna dva modela. 1989. godine izbačena su još tri modela automatika i to A3S, A3L i A3SL. Model A3SL razlikovao se od prethodnih modela po prednjoj maski oko fara, i takozvanim ’’pauk točkovima’’.

tomos
Tomos automatik A3 SL

Tomos je 1989. godine napravio potpuno novi automatik model Kolibri (Colibri). Kolibri nije nikakve sličnosti sa prethodnim modelima automatika. Agregat je zapremine 49 ccm, snaga na ovom modelu nešto je veća nego na prethodnim modelima automatika i iznosi 2,4 Ks pri 5.500 o/min. Težina motocikla iznosi 57 Kg a prenos je automatski sa dvije brzine.

tomos
Tomos Automatik Colibri

Još jedna stvar koja se razlikovala na ovom modelu automatika u odnosu na prethodne je lamelni usis goriva. Zahvaljujući ovom načinu usisu goriva povećan je procenat iskorištenja goriva.Ovaj model poznat je i pod nazivom Tomos A5.


Do izbacivanja sledeće serije automatik modela Tomos je čekao do 1997. godine kada na tržište stiže zanimljiv Tomos Targa model koji je podijelio ljubitelje Tomosovih automatika na one kojima se dopao na prvi pogled i na one koji su smatrali da je izgled previše smjeo i da odstupa od koncepta prethodnih modela automatika. Autmoatik Targa se proizvodio 1997. i 1998. godine. Agregat je raspolagao sa 2,4 Ks pri 5.200 o/min, težina motocikla iznosila je 51 Kg.

tomos
Tomos Targa LX

1998. godine Tomos je proziveo Flexer model. Zanimljivo za ovaj model je to što je maksimalna deklarisana brzina iznosila samo 25 km/h. Agregat je imao samo 1 ks pri 3.800 o/min.

tomos
Tomos Flexer

Poslednji Tomosov model automatika napravlje je 1999. godine i nosio je naziv Klasik (Classic). Klasik izgledom podsjeća na prve Tomosove modele. Agregat Klasika raspolagao je snagom od 2,4 Ks pri 5.200 o/min i automatskim mjenjačem sa 2 stepena prenosa.

tomos
Tomos Clasic

Tomos je sa modelom Klasik stao za razvojem novih modela iz razloga što su na zakon krenule da stupaju sve strožije ekološke norme, a dvotaktni motori nikako nisu mogli da ispune visoke standarde. Tomos u tom trenuku nije imao dovoljno finansijkih sredstava za razvoj novih agregata i iz toga razloga se stalo sa razvojem novih modela.

 

moto-berza.comPRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW