info@autonovosti.com
AutomobiliNovosti

VFL Force 1 V10 na sajmu u Detroitu

523pregleda

Henrik Fisker i bivši šef GM-a Bob Lutz su ovogodišnji NAIAS sajam automobila u Detroitu iskoristili da svijetu prikažu svoj novi sportski automobil baziran na Dodge Viperu.

143277-fisker 111

U pitanju je VFL Force 1 V10, automobil najavljen kao high-performance coupe sa 21-inčnim alu točkovima, Pirelli P Zero gumama, haubom sa otvorima za vazduh, upadljivim blatobranima, karoserijom od ugljeničnih vlakana, aktivnim oslanjanjem, Brembo high-performance kočnicama, “laser blade” prednjim svjetlima, kao i dotjeranim enterijerom.

fisker 1111

Što se motora tiče, za pogon se brine poznati Viperov 8,4 litarski V10 agregat, ali ovdje sa 745KS i 864 Nm obrtnog momenta (u kombinaciji sa šestostepenim manuelnim ili šestostepenim automatskim mjenjačem). To je dovoljno da ovaj 1538 kg teški dvosjed od 0 do 60 milja na sat (96 km/h) ubrza za 3,0 sekunde i da postigne najveću brzinu od 350 km/h.

fisker 1

Takođe, Force 1 V10 se opisuje kao model koji kombinuje najbolje karakteristike trkačkog automobila sa komforom luksuznog sportskog automobila. Proizvodnja treba da počne u aprilu 2016. godine, isproruke startuju u trećem kvartalu, a što se cijene tiče ona će iznositi 268.500 dolara po primjerku (serija je ograničena na 50 komada).

fisker 11111

Kompanija VFL Automotive je inače naslednik prethodne firme VL Automotive, a pored ovog sportiste na sajmu u Detroitu izlaže i dotjerani sedan Destino, u stvari modifikovani Fisker Karma sa V8 motorom iz Chevrolet Corvette ZR1.

auto.blog.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW