info@autonovosti.com
Video

Akrapovič koristi robota za testiranje auspuha

846pregleda

Često se desi da se bunimo zbog visoke cijene raznih djelova i „aksesoara“, ali često postoji razlog zbog čega kvalitetni djelovi koštaju više. To je uglavnom zato što proizvođač mora da uloži velika sredstva u istraživanje i razvoj, kako u sam proizvod, tako i u opremu za testiranje. Primjer je sistem za testiranje, razvijen od strane tima Akrapovič, specijalista za izduvne sisteme.

Do sada, slovenački gurui za izduvne sisteme su morali da testiraju svoje proizvode na drumu i trkačkoj stazi, što zahtijeva puno vremena, ali i često zavisi od vremenskih prilika. Međutim, Akrapovič više ne mora da brine o vremenskoj prognozi, kada ima „dyno robota“, koji može da testira izduvni sistem, pa i njegove pojedinačne komponente ovog proizvođača hiljadama kilometara, u kompjuterski kontrolisanim uslovima, svim mogućm režimima broja obrtaja, i robotizovanim promjenama stepena prenosa, itd.

Akrapovičev novi dinamometar objedinjuje kamere i senzore kako bi pratio performanse izduvnog sistema, korišćenu snagu, temperature i povratni pritisak, a dio energije koju motocikl proizvodi može da pretvori u napajanje ventilacije i sistema za grejanje dinamometra. Ima čak i sistem za dosipanje goriva, što znači da motocikl ne mora uopšte da staje. Pored toga, ovaj dinamometar je u stanju da proizvede vjetar brzine do 200 km/h radi realističnih uslova. Ovo je impresivna postavka, a vjerovatno će Akrapoviču donijeti još novih ugovora za prvu ugradnju sa proizvođačima motocikala.

 

moto-berza.com


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW