info@autonovosti.com
Video

Evo kako se prave karbonske felne (VIDEO)

1.24Kpregleda

Nedavno smo saznali kako nastaju karbon keramičke kočnice, a sada možete pogledati kako se proizvode felne od ugljeničnih vlakana. Priloženi video dolazi iz australijske kompanije Carbon Revolution, koja je postala svjetski poznata po svojim revolucionarnim jednodjelnim felnama od ugljeničnih vlakana.

Carbon Revolution je dobavljač više proizvođača automobila, među kojima su i Ferrari i Ford, a kompanija je prošle nedelje najavila da će uskoro podići kapacitet poizvodnje sa 10,000, na čak 150,000 točkova godišnje. Dakle, kako se prave “karbonski” točkovi?

Sve počinje sa CAD crtežom koji definiše dizajn. Drugi korak je sam materijal – ugljenična vlakna. Materijal se sječe po mjeri, potom prolazi kroz vrlo bitan proces ubrizgavanja, koji rezultira u jednodelnoj konstrukciji. Nakon toga odlazi na provjeru integriteta smole, zatim na test curenja pri visokim pritiskom. Kako bi dalje provjerio kvalitet, Carbon Revolution vrši CT sken i donosi koordiniranu mjernu mašinu sa tolerancijom od +/- 0.15 mm. Roboti i kompjuteri se postaraju da felna ispunjava sve specifikacije, prije odlaska u centar za mašinsku obradu. Odatle, felne odlaze u pećnicu, nakon čega dobijaju poslednji sloj i RFID čipo, koji služi za praćenje svake felne. Konačno, felne se mjere i testiraju kako bi se utvrdio potreban odnos čvrstoće i težine. Felne od ugljeničnih vlakana nude ogromne benefite proizvođačima koji žele da uštede na težini automobila. Na primer, felna od karbonskih vlakana koju koristi Ford na modelu Shelby GT350R je težak samo 8.1 kg, dok je alternativni aluminijumska felna čak 15 kg.


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW