info@autonovosti.com
Zanimljivosti

Francuzi su 1893. godine uveli prve registarske oznake

871pregleda
Tek se 1957. dogovorila standardizacija izgleda registarskih oznaka u svijetu. Tri su osnovne veličine, a u Evropi se najviše koriste dimenzije 52 x 11 cm

Samo sedam godina je prošlo od izuma automobila do prve pojave registarskih oznaka. Carl Benz je 1886. predstavio svoj Patent-Motorwagen, a 1893., tačnije 14. avgusta, Francuzi su počeli da koriste automobilske tablice. Tri godine kasnije isto su učinili i Nijemci, dok su 1898. Holanđani prvi predstavili automobilske oznake na nacionalnom nivou, a nazvali su ih ‘vozačka dozvola’. Kada su Holanđani 1906. odlučili promijeniti način numerisanja tablica, u državi je bio registrovan 2001 automobil.

Španci su s pričom krenuli 1900., no u sledećih pet godina u cijeloj državi registrovano je samo 256 vozila. To samo pokazuje kako su u to vrijeme automobili bili rijetki te su ih mogli imati samo bogataši. Amerikanci su kasnili za Evropom, tek 1901. uveli su tablice. U početku registarske oznake nisu izdavale države, nego su ih vlasnici morali izraditi sami. Massachusetts je 1903. bila prva savezna država, koja je izdavala tablice. Malo tih oznaka danas je ostalo sačuvano. Danas se one izrađuju od aluminijuma, no one s kraja 19. vijeka koristile su manje izdržljive materijale poput kartona. Soja, koža, porculan, koji se pekao na željeznoj pločici ili keramika bili su prvi materijali od kojih su se izrađivale tablice. Bile su krhke i nepraktične te su se često lomile.


JESTE LI ZNALI…

Tehnološki genijalac Steve Jobs, osnivač Applea, imao je milijarde na računu, no bio je u životu prilično skroman čovjek. Imao je ne pretjerano raskošnu kuću u rezidencijalnom dijelu Palo Alta te se nikad nije razbacivao novcem. Osim kad su u pitanju automobili. Zapravo, jedan automobil – Mercedes SL55 AMG. U životu ih je kupio valjda 10, a razlog je nevjerovatan. Imao je neobičnu naviku parkiranja na mjestima za hendikepirane, a druga zanimljiva stvar je ta da na svome automobilu nikad nije imao registarske oznake. Jobs je naime pronašao rupu u zakonu države Californije prema kojem svako ko je kupio novi auto ima šest mjeseci fore da na svoje vozilo postavi tablice.

Genijalac Steve to je svesrdno iskorištavao. Šef Applea kupio je na lizing Mercedes SL55 AMG, a nakon šest mjeseci bi ga vratio i uzeo novi. Identičan onome prethodnome. I tako godinama. Jobs je volio svoju privatnost te nije želio da neko može prepoznati njegov automobil po tablicama. Motocikl BMW  R60/2 iz 1966. bio je Jobsovo najdraže prevozno sredstvo prije nego je postao zaluđen Mercedesom. Nikad ga nije prodao.

 

autoportal.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW