info@autonovosti.com
Uncategorized

Sistem grijanja automobila je patentirala inženjerka Margaret A. Wilcox 1893. godine

757pregleda
Topao vazduh iz motora sistemom cijevi grijao je noge vozača i putnika, ali bez regulacije, a prvi su djelotvorni uređaji zaživjeli 1920-ih

Kad je Carl Benz 1886. iz garaže po prvi izvukao svoj genijalan izum, ni na kraj pameti nije mu bilo da njegov automobil zapravo ima jednu manjkavost. Patent-Motorwagen mogao vas je odvesti od tačke A do tačke B, kao što je to hrabro dokazala Karlova supruga Bertha, no nije vas mogao – zagrijati. Tako je bilo i s drugim automobilima. Mogli su ih priuštiti samo bogati industrijalci i aristokrate, ali bez obzira koliko novca imali, tokom hladnijih dana u svojoj novog igrački zapravo su se smrzavali.

I zato svaki put kad tokom zime upalite grijanje u automobilu sjetite se da za taj izum trebate zahvaliti Margaret Wilcox. Rođenja je 1838. u Chicagu i bila je u to vrijeme jedna od rijetkih ženskih inženjera mašinstva. Velika želja bila joj je izumiti nešto smisleno, za široku upotrebu, a u novembru 1893., samo sedam godina nakon pojave prvog automobila, patentirala je sistem grijanja. Sistemom cijevi Margaret je topli vazduh dovodila od motora do nogu vozača i ostalih putnika.

Njen izum bio je dobro prihvaćen, no zbog problematičnih sigurnosnih svojstava, intenzitet  grijanja (temperatura) nije se mogla regulisati, sistem nije baš zaživio. Međutim, Margaret je utrla put kasnijim poboljšanjima sistema grijanja, koji su se masovno počeli ugrađivati 1930-ih. Otvorene kabine u prvim su automobilima su bile prilično negostoljubiva mjesta tokom hladnijih dana ili vjetrovitog vremena.

Plinske lampe i plamenici koristili su se kako bi se zagrijala unutrašnjost automobila prije pojave prvih ozbiljnih sistema grijanja. Ford je 1933. konstruisao  prvi djelotvorni uređaj s podešavanjem temperature, bez kojeg su današnji automobili nezamislivi.

 

autoportal.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW