info@autonovosti.com
Zanimljivosti

Kako izgleda crash test sa Koenigsegg hiperautomobilom? (VIDEO)

341pregleda

Testovi bezbjednosti, popularno zvani „crash testovi“ sastavni su dio proizvodnog procesa automobila. Neki možda misle da su proizvođači i razna regulatorna tijela koja postavljaju kriterijume otišli predaleko sa svim tim silnim tehnikalijama i naukom koja se krije iz tih naoko jednostavnih postupaka.

Kada su u pitanju veliki proizvođači automobila, koji godišnje proizvedu milionske količine, za njih su testiranja relativno jednostavan finansijski trošak. Uzima se automobil iz serijske proizvodnje, testira se i pri tom uništava, a za sledeći test tu je već novi kandidat na čekanju.

Kod proizvođača skupocjenih automobila kao što je to Koenigsegg, stvari funkcinišu malo drugačije. Za to postoji nekoliko razloga. Kao prvo, radi se o automobilima koji koštaju, u slučaju Koenigsegga, oko 2 miliona eura pa uništavanje nečega tako skupog ne možemo uporediti sa razbijanjem gradskog kompakta od 20.000 eura ili poslovne limuzine od 70.000 eura.

Za potrebe testiranja je potrebno 15-ak automobila na godišnjem nivou, tvrde u Koenigseggu, a problem nastaje kada znamo da je njihova ukupna godišnja proizvodna kvota otprilike jednaka toj brojci. Oni jednostavno ne mogu da sebi priušte izvođenje „crash testova“ na isti način kao što to rade masovni proizvođači poput Volkswagena, Renaulta pa čak i luksuznog Mercedesa.

Zbog toga su u Koenigseggu letvicu podignuli na viši nivo. Njihova monokok šasija od karbona i kevlara, napravljena je da izdrži sve „crash testove“ sa lakoćom, bez da u stvari pretrpi nekakva oštećenja. Komponente u unutrašnjosti automobila i spoljašnji kozmetički dodaci su svojevrsna potrošna roba koja se mijenja nakon svakog testa, ali glavna struktura je uvijek ista.

Sada imamo novog igrača iz Švedske koji je napravio neuništiv automobil po savremenim zahtjevima 21. vijeka. S druge strane su bili prisiljeni da to naprave jer im proizvodni kapaciteti ne dozvoljavaju da im test automobili budu potrošna roba kao što je to kod običnih vozila koje svakodnevno srećemo na putu.

 

vozim.hr

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW