info@autonovosti.com
Video

Porsche 911 – Sve generacije i njihove karakteristike (VIDEO)

832pregleda

Porsche 911 je klasični njemački sportski automobil visokih performansi, koji se proizvodi  od 1963. godine. Posjeduje šestocilindrični boxer motor smješten pozadi. Neprestano se razvija, iako je osnovni koncept ostao nepromijenjen. Motori su bili hlađeni vazduhom sve do uvođenja Tipa 996 1998. godine, sa Porscheovom “993” serijom, proizvedenom u modelskim godinama 1994-1998, što predstavlja poslednji od Porsche 911 modela sa vazdušnim hlađenjem.

Za automobilska takmičenja 911 je modifikovan od strane privatnih timova i same fabrike i predstavlja jedan od najuspješnijih takmičarskih automobila. Sredinom sedamdesetih, 911 Carrera RSRs je osvojila neke od titula na takmičenjima kao što su Targa Florio i 24 sata Dejtone. 935 Turbo je 1979. godine trijumfovao na 24 sata Le Mana.

U anketi sprovedenoj 199. godine za izbor automobila stoljeća, 911 je zauzeo peto mjesto. Porsche 911 je jedan od sportskih kupea koji je i dalje u proizvodnji. A do maja 2018. godine je ukupno proizvedeno milion primjeraka.


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW