info@autonovosti.com
Korisno

Prvi automobil sa automatskim mjenjačem

853pregleda

Oldsmobile Custom 8 Cruiser je 1939. upotrijebio Hydra-Matic, s automatskom spojkom i tri hidraulički upravljana seta planetarnih prenosnika, zadužena za dvije brzine naprijed i jednu natrag.

Danas je 99,8 posto američkih, ali samo 9,8 posto evropskih i 6,9 posto japanskih novih automobila s automatskim mjenjačem. Dobro je znati da je prvi automobil s automatskim mjenjačem bio Oldsmobile Custom 8 Cruiser, predstavljen 1939.

Prvi automatski mjenjač s hidrodinamičkim pretvaračem momenta (kakvi su danas svi klasični automatski mjenjači), bio je Buickov Dynaflow iz 1948. Budući da hidrodinamički pretvarač može udvostručiti momenat (smanjujući istodobno broj okretaja na pola) takav je mjenjač u početku imao samo dvije brzine za kretanje naprijed.

To je pojednostavilo konstrukciju i povećalo pouzdanost. Potom od sredine 50-ih do početka 80-ih bio je standard s tri stepena prenosa, a potom se počelo povećavati na četiri, pet, šest, sedam, osam… sve do deset.

 

autoportal.hr


PRATITE NAS NA FACEBOOKU

autonovosti facebook

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW