info@autonovosti.com
Formula 1

Renault F1 platio samo 1 funtu za Lotus

995pregleda

Renault F1 je platio samo 1 funtu za preuzimanje Lotus F1 tima. To sugeriše da su prethodni vlasnici jedva čekali da pronađu nekoga ko će platiti zaostale dugove da bi se finalizovao ugovor. Genii Capital i njegova filijala Gravity Motorsport, zadržali su 10 odsto vlasništva restruktuisane organizacije.

Ovaj aranžman je bio prilično složen. Genii je najpre otkupio 6.744.444 dionice od White Rock Alliance Ltd-a, dodavši ih svom fondu od 60.700.000 akcija. Kada je ostvario puno vlasništvo kapitala, prodao je 90 odsto Grigny Ltd-u (UK), kompaniji koja je prethodno posjedovala F1 tim u Benetton/Renault eri, zadržavši 10 odsto.

Grigny je Renaultova ekspozitura, jer je njegov vlasnik zapravo Renaul Developpement Industriel et Commercial, ili skraćeno RDIC. Postoji od 1977., a između decembra 1979. i marta 2000., bio je poznat kao Beneton (UK) Ltd, prethodeći učešće poznate modne kuće u F1. Kada je Renault pripojio Benetton F1 tim, nastavio je da ga posjeduje pod imenom Grigny, sve dok tim nije otišao u ruke kompanije Genii.

U V8 eri, Renault je koristio Grigny za iznajmljivanje KERS sistema privatnim timovima, zaradivši nekih 7 miliona funti 2013. od toga.

Stvari su se promijenile 2014., kada je jedinica za rekuperaciju energije postala sastavni deo pogonskog sistema, a Grigny je zaradio samo 432.000 funti iz „usluga inženjeringa i tehničkke podrške Renault Sportu F1.

auto.blog.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

AutoNovosti

FREE
VIEW