info@autonovosti.com
Aktuelnosti

Svi novi automobili u EU moraju da imaju sistem koji zove hitnu pomoć u slučaju saobraćajne nesreće

564pregleda

eCall je sistem koji će morati imati svi novi automobili prodati u Evropskoj uniji od pošetka mjeseca. eCall je specijalni sistem koji zove hitnu pomoć u slučaju saobraćajne nesreće.

Generalni sekretar evropske asocijacije proizvođača automobila ACEA Erik Jonert rekao je da sistem Ikol (eCall) “ima potencijal da spasi mnoge živote smanjivanjem vremena reakcije hitne pomoći”.

Senzori u automobilu automatski će pokazati lokaciju, vrijeme i smjer u kojem se kretalo vozilo kada se dogodila nesreća. Ikol sistem je odobrilo 28 članica EU 2015. godine i ovog vikenda ističe trogodišnji prelazni period.

 

autoblog.rs

Podijelite sadržaj sa vašim prijateljima

Komentariši

Urednik portala Autonovosti.com . Prvenstveno zaljubljenik u klasične automobile, a potom veliki fan BMW-a, vozim "kockicu". Trebao sam bit doktor ali sam odlučio da se malo pozabavim auto-moto novostima, zanimljivostima. Skupljam i pišem o onome što mislim da bi bilo korisno da ljudi pročitaju ili makar slike da pogledaju. U slobodno vrijeme, kojeg inače nemam, gledam Farmu, Parove i Zvijezde Granda.
AutoNovosti

FREE
VIEW